„Máte to v programu.“ Babiš vládě otloukl o hlavu její vlastní slova

14.06.2023 18:45

ZE SNĚMOVNY Český souhlas s reformou unijních migračních pravidel je podle předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše v rozporu s programovým prohlášením vlády i předvolebním programem koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Babiš to uvedl před dnešní mimořádnou sněmovní schůzí, která se k migračním pravidlům z iniciativy ANO uskuteční. ANO chce vidět mandát, podle kterého ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jednal. Pokusí se prosadit usnesení, ve kterém by Sněmovna reformu odmítla a vyzvala premiéra Petra Fialu (ODS) k odvolání Rakušana.

„Máte to v programu.“ Babiš vládě otloukl o hlavu její vlastní slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Jsem se tý problematice věnoval od roku 2015 do roku 2021. Takže několik let. A jako jeden z mála ministrů nebo premiérů Evropské rady vždycky jdu na místo činu. Navštívil jsem Frontex ve Varšavě, operace Sofie, to je operace bezpečnostní proti pašerákům, proto jsem byl na konferenci v Palermu, o Libyii, proto jsem navštívil Maltu, Itálii, zkrátka mám tady x projevů k tomu, v OSN, v Davosu, všude,“ zmínil Andrej Babiš na následném jednání Poslanecké sněmovny.

„My jsme bojovali proti – a znovu je za tím ten šílenec Timmermans, protože my nechceme, aby někdo za nás určoval, kdo v naší zemi bude žít. Nebudou to dělat ti pašeráci, kteří kasírují až šest miliard eur ročně, protože pašují všechno: cigarety, zbraně a lidi, kteří za to platí. Takže to rozhodnutí, které udělal pan ministr a které my jsme odmítli v roce 2020, protože po tom, co jsme zarazili kvóty v červnu 2018, Timmermans se nevzdal. Možná jste zapomněli, že nás žalovali. Potom to padlo. A stále a stále pokračovali v tom projektu, který my jsme odmítali, a já tomu nerozumím, co se stalo, že pan ministr to odsouhlasil. Tady v rozhovoru pro Právo pan ministr říká: Sněmovna opakovaně přijala od roku 2015 do současnosti několik usnesení, v nichž zavázala vládu, aby neakceptovala zavázání kvót atd. A pan ministr tvrdí, že vláda Petra Fialy pokračovala v tom mandátu. No nepokračovala. A první dotaz na pana ministra je, zda by nám nemohl ukázat ten mandát. Já mám tady v ruce mandát a je to rámcová pozice, 20. října 2020, kterou předložil na vládu Jan Hamáček, ministr vnitra, a ta pozice jasně říká, že ten návrh považuje Česká republika za velice problematický a rozporný s dlouhodobou pozicí České republiky. A že budeme proto během projednávání usilovat o odstranění povinností... Takže není pravda, jak tvrdí pan ministr, že by zkrátka pokračoval v nějaké pozici. Mě zajímá, jestli by nám mohl ukázat pan ministr tu pozici schválenou vládou. Já nevím, jak funguje tahle vláda. Víme, že nefunguje, že se nedaří, že nic nefunguje, ale za nás byla tzv. evropská agenda. To bylo před vládou. A tam se hlasovaly všechny pozice ministrů, kteří zastupovali Českou republiku v Bruselu,“ pokračoval Babiš.

„Já bych chtěl vědět, jestli se hlasovalo, jestli skutečně pan ministr měl ten mandát, který tvrdí, a vůbec nechápu, jak je možné, pokud se hlasovalo a pokud ten mandát měl, že je to úplně v rozporu s programovým prohlášením vlády. Vždyť vy říkáte, že navýšíte podporu pro migrační tábory mimo Evropskou unii. To je přesně to, co jsme my říkali. Jednejme... Samozřejmě Turecko, které zastavilo tu migraci, ale zkasírovalo tři miliardy eur za to. Egypt, Libye, Alžír, Tunis, Maroko, to bylo všechno naše návrhy. Jednejme tam, aby nepřišli vůbec k nám. Každý, kdo přichází do Evropy, by měl přicházet na pozvání. Takže je to v rozporu s programovým prohlášením vlády, je to v rozporu s programem SPOLU,“ podotkl Babiš.

„SPOLU má v programu: Evropská unie musí efektivněji bránit své vnější hranice. Na evropské úrovni je nutné urychlit proces odmítnutí žadatelů o azyl. Bojovat s pašeráky. To je všechno, co my říkáme. Zároveň trváme na tom, aby si každá země Evropské unie mohla svobodně zvolit svoji vlastní migrační politiku. Takže je to totálně v rozporu s tím, co máte v programu. Další věc. Mě by zajímalo, když jste měl ten mandát, a pokud je tu pan Benešík, který je, pokud vím, stále předseda výboru pro evropské záležitosti. Tak já jsem před každou Evropskou radou chodil se šerpou na jednání toho výboru, kde jsem informoval o tom, co tam budu projednávat. Jsme se chovali slušně, jsme vás informovali. Tak já se ptám, jestli pan Rakušan byl na tom výboru pro evropské záležitosti a jestli ten výbor věděl o tom a jestli pan Benešík vlastně to zorganizoval,“ sdělil dále Babiš. 

„Chápu, že Piráti a TOP 09 a STAN chtěli rozbít V4, tak se jim to povedlo. Ta V4 29. 6. 2018 ve čtyři ráno zabila ty kvóty. Zabila. Nedovolili jsme to. Nedovolili. A ta situace v Evropě se změnila. 2015, když Viktor Orbán postavil plot, 170 km, všichni křičeli, co to je, Sebastian Kurz vítal migranty, Angela: wir schaffen das. A jaká je dnes situace? Řecký premiér vyhrál volby, protože slíbil voličům, že postaví plot 200 km. Na hranici s Tureckem proti migrantům. Stejný den, jak jste schválili tuhle skandální dohodu, Syřan pobodal ve Francii pět lidí, z toho čtyři děti. Syřan, který měl azyl ze Švédska, a Macron řekl, že zpřísní migrační politiku. Švédsko, které bylo lídrem přijímání migrantů, je součástí některých míst, kde se policie bojí jít do no-go zóny, protože tam je zabijou. Kriminalita. Dánsko. Všichni změnili, Sebastian Kurz po tom, co v roce 2015 vítal, tak další volby vyhrál s tím, že je proti migrantům. Takže v této situaci, ta šílená Evropa a nevím, kdo to tam všechno, ale pan ministr za to hlasoval. V této situaci. Pan ministr v televizi říkal, že k nám chodí jenom migranti z východních zemí. Já se ptám, proč jste, pane ministře, zavedl kontroly na česko-slovenské hranici. A kdo chodil přes tu hranici? No migranti ze Sýrie. Jak tam přišli? Přišli tou jižní cestou, přes Balkán, protože i ten maďarský není komplet. Tam je dvacet kilometrů, které nejsou dostavěné,“ dodal Babiš.

„A potom, když Slováci začali křičet, co to je, a premiér Heger křičel, tak se probudil pan premiér a potkal se se slovenským premiérem v Kramářově vile. A objevili Ameriku. Musíme bránit ilegální migraci na vnější hranici. Já jsem byl na tý vnější hranici. Byl jsme v Severní Makedonii, měli jsme tam padesát našich policistů. Absurdní situace. Ze schengenského prostoru, z Řecka, kteří dostali miliardy eur na boj proti ilegální migraci, přicházeli ilegální migranti do neoschengen prostoru. Já jsem byl na tom plotu s Maďarskem, tam bylo padesát našich policistů, kteří zadrželi 7 000 ilegálních migrantů. A kolik pašeráků. A na druhé straně čekali auta s německými SPZ a rakouskými, aby si zkásli ty eura od těch migrantů. Tak v této situaci, kdy Evropa je nastavena úplně jinak, přichází tenhle šílený šok. Takže já vůbec tomu nerozumím, pan ministr si protiřečí,“ dodal Babiš.

„Taky si vzpomínám, že Němci, pan Kretschmer, chtěl zavést kontroly s Českou republikou. Proč? No protože ti Syřané zkrátka přicházeli přes to Slovensko do Německa. A místo toho, aby pan premiér se přidal k iniciativě srbského prezidenta, rakouského premiéra a maďarského premiéra, kteří se domluvili v tom stejném čase v Budapešti a potom myslím, že v Bělehradě, že budou společně bránit vnější schengenskou hranici, tak zůstalo jenom u konstatování. Takže to je ten rozpor toho, že pan ministr říká, že to je vlastně skvělý. Nevím, co je na tom skvělýho. Myslím, že na tom není skvělýho vůbec nic. Poprvé v historii se zavádí vlastně nebo oficiálně země Evropské unie říkají, že každý rok přijmou třicet tisíc migrantů. Ilegálních. Jak je budou počítat. Teď tam téměř ukradli loď, chovají se jak piráti... A my teď říkáme těm pašerákům, třicet tisíc minimum, a co když to bude milion. A pan ministr tvrdí, že nás se to netýká, že máme tu výjimku. Já nevím, kde je ta výjimka. I kdybychom ji měli, tu výjimku. I kdybychom ji měli. Tak principálně je to nepřijatelné. My žijeme v schengenském prostoru, a pokud si někdo myslí, že když zase přijdou stovky tisíc migrantů, že se nás to netýká, tak je úplně mimo,“ řekl Babiš. 

„Ten dokument je samozřejmě úplně šílenej. Ty výpočty a tak dále. Takže nerozumím tomu, nerozumím, proč... A já tomu rozumím, že Polsko bylo proti. Polsko bylo proti, Slovensko se zdrželo, Maďarsko je samozřejmě proti. A proč už se to nekoordinuje, a ty dotazy jsem řekl,“ dodal Babiš. 

„Opakovaně jsem se ptal pana premiéra, kolik nás stojí ti ukrajinští uprchlíci. Pan premiér reagoval podrážděně, v televizi Prima. Že vlastně, že to je skandální. Ale já se ptám jenom proto, abychom mohli objektivně posoudit, jaký rozpočtový dopad to má na rozpočet. Který se nedaří sestavit a který nefunguje. Covid, když... Tato vláda stále říká: vždyť to je strašné, ta Ukrajina, jakým způsobem dopadla na ten náš rozpočet, tak proč to nespočítáte. Já se jenom ptám, kolik tato vláda vydala na pomoc ukrajinským uprchlíkům, kterou jsme my podpořili. My se jenom ptáme, kolik to je,“ sdělil Babiš. 

„Pan ministr řekl, samozřejmě, útočí na Babiše: zastavte fámy, lži, že jsme nedostali za Ukrajinu ani korunu. Já nevím, já to slyším poprvé. Čtu ten váš rozhovor, že jste dostal 1,3 miliardy korun. Fajn, to je úžasné. Já si myslím, že v rámci předsednictví jste měli dostat 40 miliard. Polsko dostalo 200 eur na uprchlíka, to je 320 milionů eur, to je kolik, 7,7 miliardy. Takže mě by to zajímalo, já jsem o tom neslyšel. Já jsem trvale kritizoval selhání premiéra Fialy v rámci předsednictví. Vaše celé předsednictví skončilo aplausem toho šílence magora Timmermanse, který vám děkoval, odsouhlasili jste zastavení výroby aut se spalovacími motory. Euro 7. Dopady na lidi, kteří mají nemovitosti, emise, auta, všechno špatně. Tak aspoň ty peníze jste mohli vyřešit. Kdybych teď začal fantazírovat, a mně se to ani nechtělo věřit včera, když jsem to počítal. A řekl bych: vážená Evropská unie, my, Česká republika, máme 516 tisíc ukrajinských uprchlíků. A my už je tady nechceme, opakuji, pro novináře, kteří to zase budou překrucovat, a my vám je pošleme. Nazdar. Víte, kolik je to peněz? Kdyby oni odmítli a dali nám ty peníze. 238 miliard to je. Samozřejmě že to je absurdní. Ale považuji za skandální, že potom, co jižní státy, Řecko, Itálie, Španělsko, dostaly peníze, dlouhodobě, za ilegální migranty, my a pan ministr říká, že dostal 1,3 miliardy, to jsou drobné. Takže já se ptám, kolik jsme tedy dostali. A proč jsme nedostali aspoň těch... Že jste to nevylobbovali!“ rozhorlil se Babiš. 

„Pan ministr říká, že Poláci se na to vykašlali a že on tam zůstal sám a vyřídil výjimku. Tak já nevím, jak to funguje. Vždyť Poláci jsou vaši největší kámoši. Vzali pana premiéra do vlaku do Kyjeva. Teď Morawiecki řekl: ha, ha, ha, žádný Turów. To je jedno. Ale říkám, že neříkejte, že je to výhodné. V čem je to výhodné? Když někdo řekne, že každý rok bude přijímat mininálně třicet tisíc migrantů, tak to je jasná pozvánka. Já nerozumím tomu slovu povinná. Takže byly povinné kvóty, ty jsme zarazili. A samozřejmě Timmermans a další šílenci zelení v Evropském parlamentu. A když Ursula von der Leyenová se stala předsedkyní Evropské komise, tak musela políbit prsten těm zeleným fanatikům, jinak by se nestala. To je ten trialog jejich. Takže já tomu nerozumím, když je to minimálně třiceet tisíc, má se to opakovat... Takže to bude stále. A jaký na to budeme mít my vliv? Je to celé nesmysl. A samozřejmě nejenom největší odpůrci, Polsko, váš vzor, škoda, není váš vzor, protože naši lidi tam chodí všechno nakupovat. Ale váš spojenec, tak proč jste nepostupovali společně?“ zeptal se Babiš. 

„V nějaké podobě jsme se vrátili do roku 2015. Protože přece solidarita nemůže být povinná. Solidarita je co. To je dar. To je dobrovolné. Povinné kvóty, povinná solidarita? Je to protimluv. Je to úplně na hlavu. Nenormální. Takže je to špatně a samozřejmě to nebude fungovat. Jak to budou počítat, těch třicet tisíc? Jak to budou počítat? Kde? Tam bude nějaké počítadlo, na hranici? To je přece nesmysl? Jak to bude fungovat? O tom mluví i Itálie a Řecko. Takže Evropa potom, když jsme odmítli ty kvóty, a pochopila, že tahle ilegální migrace je špatně, se vracíme do roku 2015, není to tak, jak Angela Merkelová křičela: wir schaffen das a přijďte všichni, ale je to zkrátka jiným způsobem. Je to rafinované! A já... Pan ministr říká, že Babiš... Co to dělá? Fámy... Mám strach, moje manželka byla v Nice, to odpoledne, kdy ten fanatik zabil na promenádě 83 lidí. A ty atentáty, a kdo ví, kdo sem přichází. Na to už jste všechno zapomněli? Švédsko nestačí? Magdalena, bývalá premiérka, vždy jsem si z ní dělal srandu: tak co, Magdaleno, funguje to? Kolik máš těch migrantů? Dneska se tam policie bojí,“ sdělil Babiš. 

„Pokud si Evropa myslí, že Evropa je nafukovací a je tady místa pro všechny, tak ať si to myslí. Ale ne my v České republice. My to nechceme, my jsme přijali 516 tisíc ukrajinských uprchlíků a zkrátka to není možné, tohle. Je jasné, k čemu to všechno spěje. Evropská komise a samozřejmě někteří evropští poslanci chtějí rozhodovat o nás. A ti, kteří říkali pravdu, nahlas, jako Orbán, nebo Ursula vyhrožovala Meloni, že pokud, Italové, zvolíte Meloni, nedostanete peníze. A Babiš střet zájmů. Totálně vymyšlená věc. To je ta Evropa. Políbit prsten a čekat na příkaz. Neuvěřitelné. A tohle se Fialově vládě povedlo. Takže Green Deal nás zničí, a teď tahle rána. Takže, jak pan ministr to určitě bude vysvětlovat, bude říkat cokoliv, je to špatně, měli to odmítnout. A pokud tohle skutečně bude v praxi fungovat, tak je to pro nás absolutní katastrofa,“ zakončil Babiš, že toto téma pojede celé evropské volby a celou kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vydržet. ANO, bude líp., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePrognostik24 , 14.06.2023 20:00:57
Soudy si za pár let z vlastizradci ze současné vlády poradí.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…