Potravinářské inspekce zveřejňuje zprávu o činnosti za rok 2020

17.05.2021 14:54

Potravinářská inspekce v roce 2020 zohlednila mimořádné okolnosti související s nouzovým stavem a pandemickou situací a modifikovala zaměření své kontrolní činnosti. Kromě zajištění bezpečnosti a jakosti potravin na tuzemském trhu bylo nezbytné přizpůsobit kontroly i potřebě nenarušit plynulé zásobování obyvatelstva potravinami.

Potravinářské inspekce zveřejňuje zprávu o činnosti za rok 2020
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Výrazněji, než v minulých letech se inspektoři zaměřili na kontrolu internetové formy prodeje vzhledem ke skokovému nárůstu obratů e-shopů s potravinami, ale i prodeje potravin přes sociální sítě, online bazary apod.

SZPI uskutečnila v roce 2020 celkem 56 781 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.

Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 40 170 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 8 682 vstupů do provozoven společného stravování, 9 601 vstupů ve výrobě potravin, 2 160 kontrol ve velkoskladech, 1 424 v prvovýrobě, 1 592 v ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech apod.

V loňském roce SZPI kontrolou zjistila celkem 2 874 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Nejvíce nevyhovujících šarží inspektoři odebrali v maloobchodní síti, a to celkem 2 503.

Potravinářská inspekce registrovala ke konci r. 2020 celkem 4 179 provozovatelů nabízejících potraviny prostřednictvím internetu a v loňském roce inspektoři SZPI provedli celkem 1 054 kontrol přímo zaměřených na internetový prodej potravin v 806 provozovnách. Kontroly SZPI se v rostoucí míře zaměřují i na kontrolu potravin nabízených či propagovaných na sociálních sítích jako je například Facebook, Twitter a prostřednictvím online bazarů. Nejčastěji kontrolovanou komoditu představovaly doplňky stravy. V návaznosti na pandemii onemocnění COVID-19 se SZPI zaměřila mj. na klamavé nabídky doplňků stravy odkazující na údajné preventivní a léčebné účinky proti tomuto onemocnění. Na základě proaktivního vyhledávání zjistili inspektoři SZPI celkem 87 klamavých nabídek doplňků stravy.

Nejproblematičtějším typem provozoven, stejně jako v předchozích letech, byl segment společného stravování. Inspekce provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách a dalších typech provozoven společného stravování celkem 8 682 kontrol a zjistila zde 1 995 pochybení, porušení právních předpisů inspektoři konstatovali téměř u každé 4 kontroly v segmentu. Při kontrolách zaměřených specificky na dodržování hygienických předpisů nevyhovělo 30 % kontrolovaných provozoven (1 697 případů nedodržení správné hygienické praxe). K okamžitému uzavření provozovny společného stravování při kontrole došlo v celkem 22 případech.

V roce 2020 bylo pravomocně skončeno 2 436 správních řízení vedených s provozovateli potravinářských podniků, v nichž byly uloženy pokuty v celkové výši 96 597 500 Kč.

Zpráva o činnosti za rok 2020 je k dispozici na webu SZPI zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.