Přezkumné jednání v oddlužení on-line? Ministerstvo spravedlnosti je pro

20.07.2021 12:09

Ministerstvo spravedlnosti bude iniciovat legislativní změnu, která stanoví podmínky, za jakých by mělo být v budoucnu umožněno konat osobní jednání s dlužníkem i prostřednictvím videokonference tak, aby byl zachován účel tohoto jednání.

Přezkumné jednání v oddlužení on-line? Ministerstvo spravedlnosti je pro
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Současná epidemiologická situace trvající již bezmála druhý rok přináší do justičního prostředí nové výzvy, nejinak tomu je i v prostředí insolvencí. Zatímco soudy začaly hojně využívat možnost konat soudní jednání prostřednictvím videokonference, pro což mají oporu v občanském soudním řádu, insolvenčním správcům insolvenční zákon za současné právní úpravy takovou možnost v případě osobního jednání s dlužníkem v oddlužení, na kterém je zjišťováno stanovisko dlužníka k přezkoumávaným pohledávkám, nedává.

Ministerstvo spravedlnosti v tomto ohledu považuje insolvenční zákon za omezující, neboť videokonference v případě osobního jednání s dlužníkem může zefektivnit průběh insolvenčního řízení nejen za mimořádných situací, jako je současná pandemie, ale je i v souladu s trendem elektronizace justice, který Ministerstvo spravedlnosti dlouhodobě podporuje. Aby tedy Ministerstvo spravedlnosti odstranilo tyto limity insolvenčního zákona, rozhodlo se iniciovat legislativní změnu, která umožní využít výhody videokonference i insolvenčním správcům, jakož i samotným dlužníkům.

Stanovisko k současné právní úpravě týkající se otázky konání osobního jednání s dlužníkem podle § 410 odst. 2 insolvenčního zákona prostřednictvím videokonference zveřejnilo Ministerstvo spravedlnosti na svých internetových stránkách (ZDE) v sekci Insolvenční správce v rámci tzv. dohledového benchmarku č. 2/2021. Jedná se o metodický materiál z nově koncipované řady dohledových sdělení, která budou vyjadřovat přístup dohledového orgánu k vybraným otázkám aplikační praxe s cílem přispět k naplnění zásady předvídatelnosti správních rozhodnutí. Účelem dohledových benchmarků je zvýšit transparentnost dohledové praxe a právní jistotu dotčených subjektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…