Správa státních hmotných rezerv: Rekonstrukce druhého největšího obilného sila v ČR

18.07.2018 13:20

Dne 11.7.2018 předseda Správy hmotných rezerv Pavel Švagr navštívil obilné silo v jihoplzeňských Blovicích, které po 25 letech prochází kompletní a náročnou rekonstrukcí.

Správa státních hmotných rezerv: Rekonstrukce druhého největšího obilného sila v ČR
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

Toto obří železobetonové silo s kapacitou 69 000 tun je majetkem Správy státních hmotných rezerv a provozuje ho místní společnost Zeten. Celá rekonstrukce vyjde na bezmála 280 milionů korun. Jedná se o druhé největší silo v České republice a Správa zde skladuje část obilných zásob pro obyvatele v případě,  kdyby nastal krizový stav.

„Jeden z republikově největších objemů máme právě zde,“ řekl Pavel Švagr. „Investuje se sem poprvé po pětadvaceti letech a bylo to už nutné. Na technologické části všech sil ve vlastnictví státu jsme si nechali udělat odborné posudky a znalec se vyjádřil jasně: velmi rychle do nich investujte, protože jsou na hranici živostnosti,“ dodal Pavel Švagr.

Vladimír Česal, generální ředitel firmy Zeten, potvrdil: „Bylo to už neudržitelné. Kvůli dosluhujícím zařízením jsme museli řešit třeba problémy s pomícháním různých druhů obilovin.“

Dokonce roku 2019 by měla být rekonstrukce dokončena, a poté bude zahájen zkušební provoz. Správa státní hmotných rezerv vlastní a využívá i jiná sila po celé České republice, tak aby v případě jakékoliv krize, byla poskytnuta pomoc co nejefektivněji a v co možném nejkratším čase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…