Státní veterinární správa: Česká republika je znovu oficiálně zemí bez výskytu ptačí chřipky

06.06.2022 22:11 | Tisková zpráva

Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH – World Organisation for Animal Health) oficiálně zveřejnila na svém webu informaci, že Česká republika je od 16. května 2022 prostá aviární influenzy (ptačí chřipky).

Státní veterinární správa: Česká republika je znovu oficiálně zemí bez výskytu ptačí chřipky
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Tento krok je velmi důležitý pro uvolnění obchodování s drůbeží a drůbežími produkty s takzvanými třetími zeměmi (státy, které nejsou členy EU). Zveřejněním na webu WOAH je status oficiální.

Publikováním článku je informace oficiálně přístupná všem 182 členským zemím WOAH (dříve OIE)*. Státní veterinární správa (SVS) v následujících dnech kompetentním autoritám všech zemí, které letos ČR oficiálně oznámily, že v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na jejím území omezily dovoz drůbeže a drůbežích produktů z ČR, zašle oficiální dopisy s touto novou informací.

„Věříme, že třetí země na tuto informaci rychle zareagují a v krátké době dojde k postupnému uvolňování obchodu s drůbeží a drůbežími produkty. Čeští vývozci by se tak mohli vrátit na zahraniční trhy v takové míře, jak tomu bylo před výskytem nákazy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V letošním roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 10 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže. První dvě letošní ohniska byla potvrzena 4. ledna v malochovech drůbeže v Bojanovicích na Znojemsku a v Blažimi na Lounsku. Postupně přibylo 8 dalších ohnisek v chovech, která se nacházela jak v neevidovaných malochovech, tak v komerčních chovech. Poslední ohnisko v obci Plánice v okrese Klatovy v Plzeňském kraji bylo potvrzeno 14. dubna.

Oficiální informaci WOAH najdete ZDE.

Poznámka:
Světová organizace pro zdraví zvířat donedávna používala zkratku OIE z francouzského názvu Office International des Épizooties. Nyní organizace již používá zkratku WOAH z angličtiny (více ZDE).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

22:03 Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. …