Stovky vzpomínek z Národní kroniky putovaly do Národního muzea

03.05.2015 18:09

Národní kronika Nadace Charty 77 oslaví v květnu tři roky od svého vzniku. Národnímu muzeu při té příležitosti předala přes čtyři stovky příspěvků – od drobných vzpomínek, po celé kroniky -, které do ní nashromáždili pamětníci z Česka i zahraničí. Národní muzeum je uloží pro budoucí generace.

Stovky vzpomínek z Národní kroniky putovaly do Národního muzea
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Projekt Národní kronika vznikl v květnu 2012. Národní muzeum si od té doby převzalo nasbírané paměti již podruhé, aby je uložilo ve svých depozitářích pro budoucí badatele jako zdroj informací o naší době. Slavnostní předání se uskutečnilo v úterý 28. dubna v Národopisném muzeu - Musaionu v Kinského zahradě v Praze 5 za účasti zástupců Nadace Charty 77 a Národního muzea i autorů – pamětníků, bez nichž by Národní kronika nebyla. „Při předání jsem si opět uvědomila, jak jsem na „naše“ seniory pyšná. Sednou k počítači a o svých zážitcích a vzpomínkách dají vědět celému světu,“ říká Božena Jirků, výkonná ředitelka Nadace Charty 77 (Konto Bariéry, SenSen).

„Spolupráci s Nadací Charty 77 na projektu Národní kroniky vnímám jako jeden z důležitých směrů, kterým se ubírá Národní muzeum při práci s veřejností. Dokumentace velkých i zdánlivě malých událostí očima pamětníků nám pomáhá reflektovat české dějiny 20. století v širokém kontextu. Nasbíraný materiál v Národním muzeu uchováváme nejen pro další generace badatelů, ale i pro aktivní využití především v rámci našich výstavních projektů,“ dodává generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Předání ozdobila přehlídka historické módy „Elegantní dámou v jakémkoli věku a roční době“, která představila originální oděvy z doby od 20. do 60. let 20. století. A protože Národní kronika patří v Nadaci Charty 77 pod projekt Senzační senioři (SenSen), oblékly stylově historické modely až na výjimky zralé dámy z i60 Senior Fashion.

Národní kronika zároveň vyhlásila nové téma „Sňatky z lásky a rozumu“, které kopíruje téma dvou velkých výstav Národního muzea pro rok 2016 a díky kterému se lidé budou moci na obsahu těchto výstav podílet. Do Národní kroniky je možné přes stránky www.narodnikronika.cz uložit vzpomínky na svatební den, svatební přípravy, zvyky i naskenovat fotografie či svatební oznámení… Darovat Národnímu muzeu je možné svatební šaty, doplňky i jakékoliv další předměty spojené se svatebním rituálem.

Národní kronika je společný projekt Senzačních seniorů Nadace Charty 77 a Národního muzea a má ambici stát se největším archivem malých dějin – událostí každodenního života. Celkem už je v ní uloženo přes půl tisíce příspěvků nejrůznější délky i obsahu. Nashromáždily je desítky pravidelných autorů, včetně známých osobností. Ale zapojili se i studenti dobrovolníci nebo celé školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …