ÚP ČR přistoupil k Paktu zaměstnanosti v Jihočeském kraji

25.05.2016 12:20

Flexibilní trh práce, sladění nabídky a poptávky po pracovní síle podpora podnikání, sociálních inovací a rovných příležitostí. To jsou hlavní body Jihočeského paktu zaměstnanosti, který v Českých Budějovicích dnes podepsalo šest zástupců jeho organizační struktury, včetně Úřadu práce ČR. Společným aktem se tak zavázali k vzájemné spolupráci.

ÚP ČR přistoupil k Paktu zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Jihočeský kraj je dalším z regionů, ve kterém se podařilo položit základy mnohem účelnější spolupráce mezi všemi partnery trhu práce, jež bude
vycházet z dlouhodobé strategie regionu.

Pakty zaměstnanosti mezi sebou uzavírají kraje, krajské hospodářské komory a další subjekty činné na trhu práce, včetně ÚP ČR. V rámci memoranda se signatáři zaměřují na komplexní a systémové řešení regionálních problémů. Záměrem toho dnes podepsaného je koordinované řešení problémů na regionálním trhu práce v Jihočeském kraji a monitoring potřeb a požadavků zdejších zaměstnavatelů.

„Hlavním posláním Úřadu práce ČR je pomoci lidem k co nejrychlejšímu návratu do zaměstnání. K tomu, aby ta doba byla co nejkratší, je třeba, aby spolupracovali všichni partneři na trhu práce. A je to důležité především v dnešní době, kdy se zaměstnavatelům nedostává kvalifikovaných technických profesí a v evidenci ÚP ČR zůstávají zejména dlouhodobě nezaměstnaní uchazeči. Naším úkolem je pokusit se vyrovnat tento nesoulad a obsadit co nejvíce volných míst našimi klienty,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„V současné době evidujeme rekordní nárůst volných pracovních míst. K 30. 4. 2016 jich bylo v meziročním srovnání dubnových údajů dokonce nejvíce za posledních 25 let. Snahou ÚP ČR je zmapovat co nejvíce potřeby regionálních zaměstnavatelů a na základě jejich požadavků připravit co nejvhodněji potenciální nové zaměstnance z řad uchazečů o zaměstnání. V tomto ohledu je spolupráce uvnitř regionu velmi důležitá,“ doplňuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR Ivan Loukota.

Ke konci dubna 2016 činil podíl nezaměstnaných osob v Jihočeském kraji 4,4 %. Bez práce bylo v tomto regionu 20 086 lidí. Nejnižší nezaměstnanost v kraji hlásí okres Jindřichův Hradec – 3,6 %, naopak nejvyšší byla na Českokrumlovsku – 6,8 %. Zdejší zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím ÚP ČR celkem 8 322 volných pracovních míst. Nejčastěji hledali řidiče nákladních vozů, prodavače, kuchaře a kvalifikované strojírenské pracovníky (např. svářeče, seřizovače, obsluhu obráběcích strojů).

Jihočeský pakt zaměstnanosti podepsal za Jihočeský kraj hejtman Mgr. Jiří Zimola, za Jihočeskou hospodářskou komoru místopředseda představenstva Ing. Vladimír Homola, za Krajskou pobočku ÚP ČR v Českých Budějovicích ředitel Ing. Ivan Loukota, za Českomoravskou konfederaci odborových svazů místopředseda Jan Švec, za Jihočeskou univerzitu rektor doc. Tomáš Machula, Ph.D., Th.D. a za Vysokou školu technickou a ekonomickou rektor Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…