ÚZSVM: Strmilov získal majetek po významném rodákovi

09.09.2022 21:11 | Tisková zpráva

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v Jindřichově Hradci dohledal pozemky zapsané na nedostatečně identifikované vlastníky. Ti potom darovali majetek městu Strmilov.

ÚZSVM: Strmilov získal majetek po významném rodákovi
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Mezi nemovitosti původně neznámých vlastníků, který ÚZSVM pomohl dohledat, patří i čtyři pozemky, které náležely přednímu politikovi z období první republiky Františku Staňkovi. Jedná se o skoro půl hektaru orné půdy, louky a lesa ve Strmilově. Po dodatečném projednání dědictví potomci tyto pozemky darovali městu Strmilovu, kde se Staněk v roce 1867 narodil.

František Staněk se stal starostou Strmilova v roce 1900. Při příležitosti 100 let od Staňkova zvolení byla v jeho rodném městě na Masarykově náměstí odhalena jeho busta. Staněk se ve dnech 28. – 31. října 1918 v Ženevě zúčastnil důležitých jednání mezi Edvardem Benešem a domácími politickými představiteli o vytvoření a podobě československého státu. V první československé vládě vykonával funkci ministra veřejných prací, v dalších vládách byl postupně ministrem pošt a telegrafů a ministrem zemědělství. Byl dlouholetým poslancem. V letech 1932 až 1935 působil jako předseda poslanecké sněmovny. V květnu 1934 vedl schůzi obou komor Národního shromáždění, které počtvrté a naposledy zvolilo T. G. Masaryka prezidentem republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

22:04 MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

Hlavní město obdaruje dárce krve ročním kuponem na městskou hromadnou dopravu zdarma. Jednat se bude…