ÚZSVM: Podvodné jednání advokáta se nevyplatilo

04.09.2022 22:30 | Tisková zpráva

Novojičínské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových odvedlo na účet Ministerstva spravedlnosti finanční částku ve výši téměř 155 tisíc korun.

ÚZSVM: Podvodné jednání advokáta se nevyplatilo
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Jednalo se o finanční prostředky, které si na důchod ukládal advokát, který v minulosti zastupoval spotřební družstvo Jednota v Novém Jičíně, na základě smlouvy o poskytování právních služeb. Svého podvodného jednání se dopouštěl v letech 2004 až 2011, kdy si od dlužníků spotřebního družstva nechal na svůj soukromý účet posílat vymožené dlužné částky, místo aby tyto finanční prostředky byly uloženy na účet družstva.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Vzhledem k tomu, že advokát jednal v rozporu s uzavřenou smlouvou a zároveň v rozporu s pravidly stanovícími advokátovi povinnost chránit a prosazovat práva a oprávněné zájmy klienta a řídit se jeho pokyny, jednat čestně a svědomitě a dodržovat pravidla profesionální etiky, byl za toto podvodné jednání odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 2 roků a 6 měsíců a dále mu byla uložena povinnost zaplatit poškozenému družstvu náhradu škody ve výši cca 4,3 milionu Kč. Rovněž mu byl uložen peněžitý trest ve výši 520 tisíc Kč a trest propadnutí náhradní hodnoty ve výši 155 tisíc Kč.

Finanční částka, odvedená na účet Ministerstva spravedlnosti, poslouží pro uspokojení majetkového nároku na náhradu škody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…