Univerzita Karlova hostila rektory předních evropských vzdělávacích institucí

28.10.2018 15:49

Více než 120 zástupců předních evropských vzdělávacích institucí hostila po dva dny Univerzita Karlova. Ti se do pražského Karolina sjeli na mezinárodní rektorskou konferenci, která se konala u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky.

Univerzita Karlova hostila rektory předních evropských vzdělávacích institucí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Na konferenci podepsali zástupci čtyř evropských univerzitních asociací a rektor UK Tomáš Zima Pražskou výzvu týkající se rozvoje vysokoškolského prostředí a vědecké práce v evropském prostoru.

Na konferenci s názvem 100 let Československé/České republiky – dědictví demokracie, humanismu a odpovědnosti se sešla řada významných představitelů evropských univerzit, mezi jinými z Oxfordské univerzity, Univerzity v St. Andrews, Univerzity v Lovani, Univerzity v Curychu či Univerzity v Ženevě.

Diskuzní témata se vztahovala k tzv. osmičkovým výročím založení Československé republiky v mezinárodní perspektivě. Zahraniční hosté ve svých příspěvcích zmiňovali především roli univerzit v současné společnosti, v politice či vlivu univerzit na rozvoj demokracie.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima ve své úvodní řeči zdůraznil, že současná společnost čelí zvyšující se míře netolerance a růstu popularity různých populistů, kteří nabízejí rychlá a jednoduchá řešení složitých problémů. Role univerzit v tomto ohledu je stejná jako v minulosti, tedy aby chránily principy demokracie, humanismu a vědění. „Jak toho dosáhnout? Musíme přijmout zodpovědnost za rozvoj naší Alma Mater, naší akademické obce a současné společnosti,“ uvedl rektor Tomáš Zima.

Jedním z řečníků byl rektor Univerzity Komenského v Bratislavě Karol Mičieta, který ve svém projevu zdůraznil, že hlavní esencí každé univerzity je svoboda ve vyjadřování a diskuzi. „Je klíčovým úkolem každé univerzity aktivně jednat a vystupovat proti škodlivým prvkům podporujícím erozi hodnot jako lidství, zodpovědnost, solidarita, spravedlnost, respekt, nezávislosti či svoboda,“ uvedl Karol Mičieta.

V závěru dvoudenní konference podepsal rektor UK Tomáš Zima spolu se zástupci evropských univerzitních asociací Coimbra Group, Europaeum, LERU a UNICA společnou Pražskou výzvu vztahující se k úspěšnému rozvoji vědy a vysokoškolské spolupráce v Evropě. Autoři prohlášení v ní vyjadřují obavu z aktuální politické situace v Evropě, která může vést k negativnímu vývoji v oblasti vzdělávání a vědecké práce v evropském regionu. Signatáři konstatují, že pokud má i nadále být realizován rozvoj ve vědě, výzkumu a vzdělávání, musí být zachována možnost přeshraniční a mezinárodní spolupráce, především pak volná mobilita studentů a akademických pracovníků. Evropští lídři jsou vyzýváni, aby zajistili další rozvoj a budoucnost programů Erasmus a Horizon Europe, stejně jako spolupráci v oblasti vzdělávání a výzkumu se zeměmi mimo Evropskou unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…