Úřad vlády: Rozvoj dovednosti pro psychickou odolnost a vzájemný respekt na všech školách

07.10.2022 10:29 | Tisková zpráva

Ve středu 21. září 2022 proběhla konference k tématu rozvoje dovedností pro psychickou odolnost a vzájemný respekt pod záštitou vládní zmocněnkyně pro lidská práva Mgr. Kláry Šimáčkové Laurenčíkové a radního pro oblast školství hl. m. Prahy PhDr. Mgr. Víta Šimrala, Ph.D. et Ph.D. Na konferenci vystoupili pedagogové, psychologové a další odborní pracovníci, kteří se shodli na potřebě inovace této oblasti v rámci aktuálních změn českého kurikula, revizí RVP.

Úřad vlády: Rozvoj dovednosti pro psychickou odolnost a vzájemný respekt na všech školách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Cílem akce bylo hledání cest pro systematický rozvoj sociálně emocionálních dovedností žáků zahrnujících například schopnost pracovat se svými emocemi, udržovat respektující vztahy, rozpoznat a uplatnit své silné stránky, plánovat, řešit problémy, zvládat náročné situace a další důležité měkké dovednosti jako nezbytného souboru dovedností pro život a práci v měnícím se světě.

Téma je důležité vzhledem k implementaci dlouhodobých strategií v oblasti duševního zdraví a zároveň je reakcí na výzvy spojené s pandemií, migrací a klimatickou změnou, které žáky nyní ovlivňují a s jejichž důsledky se budou muset v budoucnu vyrovnávat.

Probíhající změna českého kurikula, revize RVP (rámcových vzdělávacích programů), by měla rozvoj těchto dovedností výrazně podpořit. Tématem prezentací a diskuse byly inspirace z národních i zahraničních zkušeností. Mnoho evropských zemí posílilo vzdělávací obory zaměřené na osobnostní, sociální a kariérový rozvoj, a celkově podpořilo ve školách duševní zdraví a životní spokojenost (wellbeing).

„Každé dítě si zaslouží dostatečnou podporu školy v rozvoji sociálně emocionálních dovedností. Všichni potřebujeme umět dobře žít, společně s druhými, být připraveni na výzvy současného a budoucího světa,“ uvedla zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Výsledkem konference je návrh konkrétních kroků k ukotvení podpory rozvoje sociálně emocionálních dovedností (vycházející ze vzdělávacího obsahu Osobnostní a sociální výchovy a Etické výchovy) do rámcového vzdělávacího programu jako plnohodnotného vzdělávacího oboru s očekávanými výstupy a odpovídající časovou dotací. Dále také posílení metodické podpory školám pro přípravu a realizaci takto zaměřeného předmětu a rozvoj souvisejícího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Závěry konference budou dále diskutovány s ministrem školství Vladimírem Balašem. Platforma odborníků a dalších stakeholderů podporujících systematické začlenění sociálně emocionálních a dalších měkkých dovedností žáků do školního vzdělávání bude nadále intenzivně spolupracovat v průběhu revizí RVP a přinášet podněty pro potřebné  inovace kurikula v této oblasti.

Záznam z konference a prezentace jsou dostupné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…