VLS: Hlasujte pro naučnou stezku Olšina v soutěži Dřevěná stavba roku

10.03.2021 17:05

Šumavská trasa VLS, vedoucí unikátní přírodou po dřevěných chodnících, aspiruje na prestižní architektonickou cenu. Podpořte ji svým hlasem i vy.

VLS: Hlasujte pro naučnou stezku Olšina v soutěži Dřevěná stavba roku
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

7322 metrů dlouhá naučná trasa šumavskými mokřady, rašeliništi kolem rybníku Olšina, vedoucí z velké části po povalových chodnících a mostech desítky let nepřístupnými biotopy, ale i nad vodní hladinou byla nominována na Dřevěnou stavbu roku. Naučná stezka Olšina s novým návštěvnickým střediskem, kterou Vojenské lesy a statky otevřely na začátku letních prázdnin, se stala hitem loňské turistické sezóny na Šumavě.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Vítěze soutěže v jednotlivých kategoriích může vedle odborné poroty vybírat i veřejnost. Dejte jí on-line svůj hlas v diváckém hlasování prestižní architektonické soutěže staveb z obnovitelných zdrojů. Za podporu vám budeme vděčni, navíc jeden z hlasujících vyhraje rekreaci v dřevěném srubu. Stačí několik kliků ZDE.

Druhým "želízkem v ohni", které VLS v soutěži mají, je pak ekologická budova samotného návštěvnického střediska, jež je výchozím bodem stezky. Tuto ekologiuckou stavbu v kategorii "Dřevěná stavba - realizace" můžete svým hlasem podpořit ZDE.

Hlasovat můžete ode dneška až do 24. března. Vítěz bude vyhlášen 28. dubna.

Naučná stezka s návštěvnickým střediskem u jednoho z nejvýše položených chovných rybníků v Česku je výsledkem česko-rakouské spolupráce, která získala podporu evropského strukturálního fondu Interreg. Stavba trvala necelý rok a vyžádala si náklady přes 24 milionů korun. Výsledek návštěvníkům Šumavy nabízí trasu plná naučných informačních prvků - od infotabulí až po otisky stop zvířat v železných pražcích na stezce. Trasa díky celé řadě nevšedních řešení zapadá do lokality, kterou představuje. Tou je unikátní přírodní oblast, která po šest desetiletí byla součástí veřejnosti nepřístupného vojenského újezdu a stala se díky tomu domovem celé řady unikátních živočišných i rostlinných druhů. Dřevěná stezka je doplněna o místa k zastavení a o netradiční vyhlídky. Návštěvníci zde najdou plovoucí molo, most inspirovaný bobří hrází, loďku, která je přepraví na molo doprostřed rybníka, vyhlídku tvořenou pouze žebříkem, budku pro ptáky lidské velikosti, ptačí hnízdo a spoustu dalších zajímavostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…