VLS: V Ralsku vznikla Alej vzpomínek s rouby ze zaniklých obcí

07.12.2020 9:15

Tři desítky nových stromů lemují frekventovanou cyklostezku Vojenských lesů a statků (VLS) v Ralsku a připomínají zaniklé obce v bývalém vojenském prostoru. Hrušně a jabloně, které zde vysadil Geopark Ralsko, jsou totiž naroubovány odrůdami stromů v zaniklých obcích, a tak návštěvníkům budou jednou bývalé obyvatele lokality připomínat i svou chutí.

VLS: V Ralsku vznikla Alej vzpomínek s rouby ze zaniklých obcí
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Alej poskytne cyklistům stín a na podzim ochutnávku ovoce, které kdysi jedli i místní obyvatelé, jež zde žili. A aby věděli, co ochutnávají - každý strom je opatřen cedulkou, na které najdou návštěvníci název odrůdy, název zaniklé vsi, odkud byla odrůda odebrána, a jméno patrona stromu, tj. člověka, který strom sázel. „Původně jsme chtěli sázet se školami a dobrovolníky, ale vzhledem k situaci s koronavirem, sázeli zaměstnanci geoparku a správní rada. Jsme moc rádi, že se výsadby účastnil i pan hejtman Martin Půta, který je členem správní rady Geoparku Ralsko, a podpořil nás v našem úsilí,“ uvedla ředitelka geoparku Lenka Mrázová.

Mezi členy správní rady je mj. i liberecký hejtman Martin Půta a ředitel divize VLS v Mimoni, která lokalitu Ralska spravuje Roman Vohradský. Výsadbu aleje podpořila Nadace ČEZ. Velkou pomocí byli i hasiči ze Stráže pod Ralskem, kteří v neděli přijeli novou alej zalít.

Nová alej byla vysázena na pozemcích soukromého zemědělce pana Ing. Římsy a Vojenských lesů a statků. Do budoucna geopark plánuje ve výsadbě pokračovat. „Prostoru je tu dost, chtěli bychom dotáhnout alej až k obci Dolní Novina a pak možná pokračovat na druhé straně cyklostezky,“ ukazuje Lenka Mrázová.

Alej vzpomínek není samostatnou akcí. Již od roku 2016 se Geopark Ralsko snaží zmapovat staré odrůdy ze zaniklých obcí a v evidenci má již přes 300 stromů z celkem 8 zaniklých obcí – z Kostřice, Křídy, Holiček, Ostrova, Jablonečku a dalších. „S Geoparkem máme velmi dobrou spolupráci, v souvislosti s tímto projektem jsme se například zavázali, že ovocné aleje po zaniklých obcích ponecháme nadále v krajině a nebudem je kácet,“ uvedl ředitel divize VLS Mimoň Roman Vohradský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…