VZP: Jak máme postupovat při žádosti o příspěvek na školní obědy pro celiaky?

12.08.2019 20:29

Zatím jsme využívali příspěvek pro celiaky při nákupech bezlepkových potravin, ale od září bychom ho chtěli začít čerpat na školní obědy. Jak máme postupovat a co je třeba k žádosti doložit? Platbu za obědy bychom si chtěli nechat zahrnout do SIPO.

VZP: Jak máme postupovat při žádosti o příspěvek na školní obědy pro celiaky?
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Příspěvek na bezlepkovou dietu je určen pro děti do 18 let a pro studenty do 26 let (tj. se statusem nezaopatřené dítě) s diagnózou celiakie. Vzhledem k tomu, že celiak musí dodržovat bezlepkovou dietu trvale, předkládá se doklad o diagnóze pouze při prvním podání žádosti o příspěvek.

K žádosti o příspěvek na bezlepkovou dietu tedy musíte předložit jen platební doklady, z nichž bude zřejmé, že jde nákup bezlepkových potravin, resp. platbu bezlepkových obědů ve školní jídelně. Příspěvek bude poskytnut dle předložených dokladů, max. ve výši 6 000 Kč za rok. Podmínky už asi znáte – příspěvek je poskytován na základě žádosti 2x ročně, v max. výši 3 000 Kč za pololetí. Částky platebních dokladů se v daném pololetí mohou sčítat, ale nevyčerpaná hodnota příspěvku se nepřevádí do druhého pololetí. V červenci a v srpnu (od 1. 7. do 31. 8.) je možno podat žádost s doklady vystavenými za období leden – červen 2019, s doklady vystavenými v období od 1. 7. do 31. 12. budete moci o příspěvek požádat v prosinci (od 1. 12. do 31. 12.) Písemná žádost o příspěvek za 2. pololetí 2019 podaná poštou musí být odeslána nejpozději 15. 12. 2019.

U všech příspěvků z fondu prevence platí, že zboží resp. služba mohou být uhrazeny jak v hotovosti, tak platební kartou nebo bezhotovostním převodem z účtu. V případě, že budete bezlepkové obědy ve školní jídelně hradit prostřednictvím platby SIPO, prokážete platbu uhrazenými poštovními poukázkami nebo výpisem z bankovního účtu. U bezhotovostních plateb je pro doložení úhrady nutné mít alespoň výňatek výpisu z bankovního účtu, ve kterém je uvedena tato úhrada jako mínusová položka, ostatní údaje mohou být samozřejmě začerněné. Pouhý příkaz k úhradě nedokládá skutečnost provedení platby.

Zároveň musíte k žádosti o příspěvek doložit potvrzení ze školy, ze kterého bude zřejmé, že jde o bezlepkové obědy pro vaše dítě (jméno, příjmení a alespoň datum narození), plus zde budou uvedeny údaje k platbě (kolik Kč bylo vyúčtováno a prostřednictvím SIPO uhrazeno).

Nezapomeňte také na doklady, které doloží váš vztah k dítěti – zákonný zástupce dítěte mladšího než 18 let vždy předkládá při žádosti rodný list dítěte, svůj osobní doklad s údajem o dítěti apod.
Více informací o příspěvcích a podmínkách jejich čerpání najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…