Vědecko-technický kroužek Energie jinak pro mladé vědátory v Přelouči v novém pololetí rozšiřuje výuku

04.09.2019 17:19

Letování tištěných spojů, sestavování elektrických obvodů, počítání Kirchhoffových rovnic či programování robota. To není momentka ze středoškolského vyučování, ale ze dne otevřených dveří dětského vědecko-technického kroužku, který běží pod záštitou neziskové organizace Energie jinak. Projekt pro děti od 8 do 13 let se těší čím dál tím větší oblibě, proto organizátoři rozšiřují výuku na starší děti od 14 do 16 let a připravují spolupráci se školami z Přelouče i dalších měst z regionu. Kroužek vznikl z iniciativy společnosti SUMO a Elektrárny Chvaletice, které celý projekt také financují.

Vědecko-technický kroužek Energie jinak pro mladé vědátory v Přelouči v novém pololetí rozšiřuje výuku
Foto: Facebook
Popisek: Energie jinak - logo

„Jsem velice ráda, že v Přelouči funguje tento kroužek, protože v celém regionu nemá obdoby a naplňuje aktuální požadavek podporovat vztah těch nejmenších k technickým dovednostem. Ze strany veřejnosti jsem zaregistrovala kladné ohlasy a obrovský zájem. Nadšené jsou děti i rodiče,“ řekla starostka Přelouče Irena Burešová.

Vědecko-technický kroužek působí v Přelouči již třetím rokem. Děti se v něm učí základům elektrotechniky, manuální zručnosti i bezpečnosti práce. Používají při tom kreativní stavebnice LEGO MINDSTROMS, Voltík, Arduino nebo programovacího robota a další pomůcky. Na začátku každé hodiny probíhá 15 minut teorie a poté praktická část, kde má možnost si každý všechno vyzkoušet v praxi.

„Žijeme v době krize technického vzdělání. Občas se nám stane, že na pohovor do elektrárny přijde elektrikář a nezná třeba Ohmův zákon, tedy základní vědomost, kterou děti z vědecko-technického kroužku již perfektně ovládají. Projekt Energie jinak mě naplňuje optimismem v tom smyslu, že v budoucnosti bude kde brát. Je skvělé, že vedoucí kroužku dokázali najít cestu, jak k tomuto oboru přilákat zábavnou a poutavou formou ty nejmenší,“ říká Václav Matys, generální ředitel Elektrárny Chvaletice.

Od loňského roku sídlí kroužek v nových prostorách pod jídelnou ZŠ Smetanova, které umožňují nabídnout program pro děti i během prázdnin. Každé úterý a čtvrtek probíhají individuální hodiny letního programování. Na přelomu července a srpna si pak děti odpočinou od učení na příměstském táboře. Den otevřených dveří nabízí dětem a rodičům z Přelouče a okolí jedinečnou příležitost přesvědčit se na vlastní oči, co se mladí vědátoři učí a jak je to baví.

„Jsem pyšný na to, že se celý projekt Energie jinak takhle rozvíjí a těší se takové oblibě. Znamená to, že se nemusím bát o to, že nám v budoucnu budou chybět specialisté a technici, které nutně potřebujeme, a tak složitě je dnes hledáme. Chci touto cestou poděkovat celému týmu, že převedl pouhou myšlenku ve skutečnost,“ říká Radek Štecker, výkonný ředitel SUMO s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…