Veřejnost hodnotí Finanční správu jako profesionální a důvěryhodnou instituci

21.03.2018 21:48

V souvislosti s přípravami portálu MOJE daně a dalších kroků provedla Finanční správa ve spolupráci s agenturou STEM průzkum veřejného mínění na téma „Hodnocení Finanční správy českou veřejností“. Pro většinu dotázaných je Finanční správa profesionální institucí, která je důvěryhodná a otevřená veřejnosti. Portál MOJE daně zjednoduší plnění daňových povinností pro občany a podnikatele a přinese rozšíření elektronizace správy daní, kterou by uvítaly tři čtvrtiny dotázaných.

Veřejnost hodnotí Finanční správu jako profesionální a důvěryhodnou instituci
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Průzkum spokojenosti daňových subjektů probíhal v první polovině ledna 2018 mezi 804 respondenty, kteří jsou občany ČR starší 18 let a mají zkušenosti s Finanční správou a s daňovými povinnostmi. Z provedeného průzkumu vyplývá, že nadpoloviční většina těch, kteří se průzkumu zúčastnili, má přehled o svých daňových povinnostech (58 %). Většina dotázaných (71 %) také uvedla, že měli v posledních pěti letech s Finanční správou dobré zkušenosti (viz graf č. 1).

Lidé, kteří byli v posledním roce v osobním, e-mailovém nebo telefonickém kontaktu s pracovníky finančních úřadů, byli v jednoznačné většině (92 %) s ochotou, způsobem jednání, ale i řešením dané záležitosti spokojeni (viz graf č. 2).

Za pozornost stojí také údaj, že 70 % z dotázaných považuje Finanční správu za moderní instituci, která jde s dobou. „Finanční správa připravuje další kroky, které zjednoduší komunikaci pro občany i firmy, a proto také připravuje portál MOJE daně, který umožní občanům a podnikatelům více možností a větší komfort při plnění daňových povinností. Věřím, že po spuštění portálu, budou Finanční správu považovat za moderní i další poplatníci,“ komentuje průzkum Martin Janeček, generální ředitel Finanční správy.

Elektronizace daňových povinností znamená budoucnost komunikace s občany a podnikateli. Toho má docílit právě portál MOJE daně, v rámci kterého vznikne mimo jiné i autentizovaná zóna na způsob internetového bankovnictví, která bude obsahovat řadu důležitých informací a pomůže daňovým poplatníkům zorientovat se v jejich daňových povinnostech. Půjde vlastně o virtuální finanční úřad.

Podle průzkumu by autentizovanou schránku nejvíce ocenili podnikatelé, OSVČ a živnostníci (61 %). Tři čtvrtiny dotázaných by do deseti let uvítaly postupné omezení papírové komunikace s daňovými poplatníky a přechod na elektronické služby (viz graf č. 3).

Finanční správa oslovila také odbornou veřejnost. Oslovili jsme celkem 7 odborných svazů. Jak svazy formulovaly své požadavky, popř. nedostatky stávajících e-služeb, které by daňovým subjektům a jejich zástupcům umožnily samoobslužné vykonávání co největšího množství daňových procesů, se dočtete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…