Vězeňská služba: Ukončení projektu Práce se zadluženým klientem

08.08.2021 10:59

Po více než dvou letech ukončila Vězeňská služba ČR projekt Kontinuální práce se zadluženým klientem ve výkonu trestu odnětí svobody a po propuštění. Z něj vzešel standardizovaný program, který byl pilotován v obou pražských věznicích. Ukázalo se jako žádoucí rozšířit jej i do dalších věznic. Velký potenciál tohoto projektu je jednotné poradenství všech zainteresovaných subjektů, jako je vězeňská služba, sociální kurátoři či adekvátní neziskové organizace.

Vězeňská služba: Ukončení projektu Práce se zadluženým klientem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

Dluhy má podle průzkumů 87 % odsouzených, přičemž jeden každý vězeň má v průměru okolo dvaceti dluhů a z toho třináct exekučně vymáhaných. U některých je velmi obtížné z důvodu nízké úrovně finanční gramotnosti a výše dluhů problémy vyřešit. A faktem je, že finanční problémy jsou jedním z nejvyšších rizikových faktorů, které mají vliv na páchání či recidivu trestné činnosti.

Zvyšování úrovně povědomí o dluhové problematice a osvojení si postupů k řešení vlastní zadluženosti je tedy nezbytné. Kontinuální dluhové poradenství a vzdělávání je systémově upraveno tak, aby se podařilo zajistit nabízené služby ve všech úrovních, tzn. od doby uvěznění s přesahem do doby po propuštění odsouzeného dlužníka, a to za součinnosti všech zainteresovaných subjektů – sociálních pracovníků věznic, sociálních pracovníků-sociálních kurátorů, dluhových poradců z nestátních neziskových organizací a dalších externích subjektů.

Nejnižší úroveň finančních znalostí i ekonomické zodpovědnosti je u osob se základním vzděláním, ekonomicky neaktivních, s nízkými příjmy, studujících a mladších 29 let věku. Tyto znaky osob s nejnižší úrovní ve finanční gramotnosti se objevují u většiny osob ve výkonu trestu odnětí svobody. Projekt pomohl nastavit jednotný postup při řešení zadluženosti vězněných osob a výsledkem by mělo být systémové uchopení řešení dluhové problematiky těchto osob.

Hlavním garantem programu za Vězeňskou službu ČR je Šárka Černá, metodička výkonu vazby a trestu. V příbramské věznici pracovala 16 let jako sociální pracovnice, v roce 2010 přešla na generální ředitelství. V březnu tohoto roku obdržela ocenění Gratias od Ministerstva práce a sociálních věcí jako nejlepší sociální pracovnice v kategorii vězeňství, školy a školská zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

22:03 Česká pošta: S poštovními emoji po Česku

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. …