Vězeňská služba: Věznice ve Znojmě slaví dvacet let

25.03.2018 11:37

V letošním roce, kdy Vězeňská služba České republiky slaví 25 let od svého vzniku, má významné výročí také Věznice Znojmo. Rok 2018 je dvacátým rokem jejího fungování. Během dvou desetiletí prošla věznice výraznými změnami jak po stavební, tak i po organizační stránce. Nyní je znojemská věznice koncipována jako věznice s ostrahou se středním a vysokým stupněm zabezpečení.

Vězeňská služba: Věznice ve Znojmě slaví dvacet let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

Věznice je od počátku své obnovené činnosti nedílnou součástí života města Znojma. Jednak nepřehlédnutelně zasahuje do koloritu města, jednak se poměrně významným způsobem podílí na veřejné činnosti a přirozené zapadá do fungování celého regionu. Věznice ve Znojmě také patří k významným zaměstnavatelům v regionu.

Pro oslavy dvacátých narozenin si vedení věznice vybralo krásné a důstojné prostory Louckého kláštera. A tak se sešlo mnoho významných hostů z řad institucí a subjektů, jejichž činnost se pojí s činností věznice.

„Práce ve věznici je nesmírně náročná jak psychicky, tak fyzicky, navíc prostředí věznice není příliš atraktivní. Proto si nesmírně vážím všech našich zaměstnanců, kteří odvádějí skvělou práci, ať už jsou v uniformách nebo v civilu. Stejně tak mě těší, že se nám podařilo vybudovat výborné vztahy a výbornou spolupráci se subjekty v našem regionu,“ řekla ředitelka Věznice Znojmo Lenka Smutná, která společně s generálním ředitelem Vězeňské služby české republiky Petrem Dohnalem předala medaile a plakety nejen zaměstnancům věznice, ale také představitelům úzce spolupracujících institucí.

Plaketu Vězeňské služby České republiky tak obdrželi například vedoucí územního odboru Znojmo Policie České republiky Mojmír Pavelka, vedoucí územního odboru Znojmo, Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Radek Chromý, lékař Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje ve Znojmě Arnošt Růžička nebo ředitel spřátelené věznice v Nitře Milan Rus. „Mám ze spolupráce s ostatními bezpečnostními složkami a složkami integrovaného záchranného systému velkou radost, bez toho si fungování věznice nedovedu představit,“ dodala Lenka Smutná.

Podobně hovořil i znojemský starosta Jan Grois, který ve svém proslovu zmínil důležitou úlohu věznice v symbióze s městem. „Velmi dobře si vzpomínám na obrovskou pomoc odsouzených při následcích povodní. Odvedli záslužnou a nesmírně užitečnou práci bez nároku na odměnu, to městu a jeho obyvatelům v této svízelné situaci velmi pomohlo,“ řekl Jan Grois.

Snahou Vězeňské služby ČR je zaměstnat co nejvíce vězňů a během uplynulých dvou let se jí to velmi daří, celková zaměstnanost je v současné době přes 60 %. Ve znojemské věznici pracuje 90 % odsouzených. „Věznice byla jediná, která nám pomohla obsadit pozice, o které není příliš velký zájem a tím nám velice pomohla. Odsouzení pracovat chtějí a jsou v práci spolehliví, navíc máme jistotu, že každý den přijdou do práce,“ pochválil spolupráci s věznicí také jednatel společnosti FCC Znojmo Josef Esterka.

Věznice zkrátka patřily, patří a budou patřit ke každé společnosti v každé době. Dvacetileté působení věznice v našem městě ukázalo, že věznice může být dobrým sousedem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…