Za letošní 1. čtvrtletí si o příspěvek na klíšťovku řeklo už víc klientů VZP, než za celý rok 2013

05.04.2014 9:20

Přestože od začátku letošního roku uplynuly zatím jen tři měsíce, příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě už za tu dobu využilo o polovinu více klientů VZP, než za celý rok 2013. Zatímco loni na konci roku se počet zájemců o zvýhodněné očkování zastavil na čísle 13 749, letos jich je už 20 861.

Za letošní 1. čtvrtletí si o příspěvek na klíšťovku řeklo už víc klientů VZP, než za celý rok 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Zájem o očkování zatím vysoce překračuje očekávání. Nejde přitom jen o samotný absolutní počet očkovaných klientů, ale také o prudce stoupající trend – za dva a půl měsíce od začátku roku do poloviny března o příspěvek na vakcínu projevilo zájem 9,5 tisíce lidí, za následující dva týdny jich ovšem přibylo dalších 11 tisíc.

Nejvíce zájemců o vyplacení příspěvku, který může dosáhnout částky až 500 korun a nárok na něj mají všichni členové Klubu pevného zdraví VZP, se zatím přihlásilo v Jihočeském kraji. Následují Praha a Vysočina. Počty zájemců v jednotlivých regionech, vyplacené částky i srovnání s celým rokem 2013 podrobně ukazuje následující tabulka.

Celkem již letos VZP svým klientům na příspěvcích na vakcínu vyplatila bezmála 10,5 milionu korun. I to je více než za celý rok 2013. Nárůst je daný jednak tím, že na rozdíl od loňska dává letos VZP příspěvek i dětem mladším 16 let, a pak také tím, že jeho získání je jednodušší – skončil tzv. voucher systém, kdy zájemce musel nejprve pro voucher na pobočku VZP, pak si ho nechat potvrdit při očkování u lékaře a pak znovu jít na VZP pro peníze. Teď stačí přinést od lékaře doklad o zaplacení vakcíny a příspěvek může být vyplacen. Odpadá tak jedna cesta na pobočku.

Průměrné náklady na léčbu jednoho klienta VZP s klíšťovou encefalitidou loni dosáhly částky 14 184 korun. Jde o infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Nemoc se může projevovat lehkými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou, ale také prudkými bolestmi, vysokými horečkami, dezorientací, ztuhnutím šíje, atd. Vyloučit nelze ani dlouhodobé následky – ochrnutí, poruchy soustředění, snížení intelektuálního výkonu a v krajním případě smrt.

reklama

autor: VZP

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…