Zlínský kraj: Seminář poradil, jak pomoci lidem v zadlužení

10.06.2018 12:15

O aktuálních možnostech pomoci lidem, kteří se dostali do dluhové pasti, přednášela dnes šedesáti pracovníkům sociálních odborů městských úřadů a poskytovatelům sociálních služeb Tereza Ševčíková, vedoucí občanské poradny Pod křídly ve Valašském Meziříčí.

Zlínský kraj: Seminář poradil, jak pomoci lidem v zadlužení
Foto: kr-zlinsky.cz
Popisek: Úřad Zlínského kraje

Seminář zahájila radní Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor, která přítomným poděkovala za to, že se poradenskou činností věnují lidem sociálně ohroženým a také usilují o zvýšení jejich finanční gramotnosti.

Lektorka Tereza Ševčíková konstatovala, že za poslední dva roky se významně změnila legislativa, neboť ještě donedávna mohl v oblasti půjček působit kdekdo mimo bankovní sektor. Od prosince 2016 musí mít každý, kdo poskytuje půjčky, licenci České národní banky. Od května letošního roku navíc má každý věřitel povinnost prokazatelně zjistit, že klient je schopen své závazky splácet.

Dramatický nárůst zadluženosti způsobil podle Terezy Ševčíkové fenomén mikropůjček do 5 tisíc korun. „Klienti mají běžné úvěry, které najednou z nějakého důvodu nestíhají splácet, sáhnou na mikropůjčku a to jim takříkajíc zlomí vaz, protože úrok narůstá do výše 1000% RPSN," upozornila na nebezpečí této léčky poradkyně.

A právě o možnostech, jak pomoci lidem, kteří se ocitli v dluhovém kolotoči a také o nástrojích, jak zvyšovat finanční gramotnost občanů ohrožených sociálním vyloučeným, byli informováni účastníci semináře, který uspořádal Krajský úřad Zlínského kraje – oddělení organizačních činností a neziskového sektoru Kanceláře hejtmana ve spolupráci s Občanskou poradnou Pod křídly, členem Asociace občanských poraden České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…