Zoo Olomouc: Pavilon levhartů získal unikátní polepy

13.06.2022 18:44 | Tisková zpráva

Prosklený pavilon levhartů mandžuských je pro návštěvníky pastvou pro oči. Skly tak nahlédnou do levhartího teritoria, které mohou pozorovat hned z několika stran. Podstatně menší potěšení z takové výkladní skříně měli naši volně žijící ptáci. Letí, letí a najednou neletí.

Zoo Olomouc: Pavilon levhartů získal unikátní polepy
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

Jelikož se nárazy do prosklených ploch množily, a ne vždy se ptákům podařilo z nárazu otřepat, bylo třeba tento stav neprodleně řešit, pokud chceme jako environmentálně vzdělávací instituce jít v chránění přírody příkladem.

“Oslovili jsme naši partnerskou grafickou společnost a zrealizovali, věřím, nevšední polepy. Drobní pěvci při přeletech létají rychlostí min. 30 km/h. Velké množství ptáků má oči umístěné po
stranách hlavy, jejich zorný úhel tak dosahuje až 360°, bohužel mají díky tomu zhoršené prostorové vidění. Skleněnou bariéru jako bariéru nevnímají, a letí dál za tím, co vidí za ní, což zapříčiní nechtěný střet. Zde se spojilo kouzlo nechtěného a pavilon tak na svém vzezření jen získal. Ostatně přijďte se podívat, jak mu nový kabát sluší,“ vysvětluje Mgr. Pavel Javůrek.

Dle odhadů ornitologů nárazem do skla zahyne jen v Evropě každý rok až 100 milionů ptáků. Pavilon levhartů je ale pouze první vlaštovkou a v blízké době plánujeme různými způsoby zabezpečit většinu rizikových skleněných ploch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot

16:46 AOPK ČR: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot

Zároveň byly shromážděny nabídky vhodných míst a objektů pro umístění Domu přírody Soutoku.