Zoo Olomouc: Pavilon levhartů získal unikátní polepy

13.06.2022 18:44 | Tisková zpráva

Prosklený pavilon levhartů mandžuských je pro návštěvníky pastvou pro oči. Skly tak nahlédnou do levhartího teritoria, které mohou pozorovat hned z několika stran. Podstatně menší potěšení z takové výkladní skříně měli naši volně žijící ptáci. Letí, letí a najednou neletí.

Zoo Olomouc: Pavilon levhartů získal unikátní polepy
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

Jelikož se nárazy do prosklených ploch množily, a ne vždy se ptákům podařilo z nárazu otřepat, bylo třeba tento stav neprodleně řešit, pokud chceme jako environmentálně vzdělávací instituce jít v chránění přírody příkladem.

“Oslovili jsme naši partnerskou grafickou společnost a zrealizovali, věřím, nevšední polepy. Drobní pěvci při přeletech létají rychlostí min. 30 km/h. Velké množství ptáků má oči umístěné po
stranách hlavy, jejich zorný úhel tak dosahuje až 360°, bohužel mají díky tomu zhoršené prostorové vidění. Skleněnou bariéru jako bariéru nevnímají, a letí dál za tím, co vidí za ní, což zapříčiní nechtěný střet. Zde se spojilo kouzlo nechtěného a pavilon tak na svém vzezření jen získal. Ostatně přijďte se podívat, jak mu nový kabát sluší,“ vysvětluje Mgr. Pavel Javůrek.

Dle odhadů ornitologů nárazem do skla zahyne jen v Evropě každý rok až 100 milionů ptáků. Pavilon levhartů je ale pouze první vlaštovkou a v blízké době plánujeme různými způsoby zabezpečit většinu rizikových skleněných ploch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…