10 nejoblíbenějších dětských jídel ve zdravém „kabátku“

11.07.2014 13:30

Stačí si stoupnout před základní školu v ten správný čas a pozorovat děti, které odchází domů. Hodně z nich je při těle, některé jsou tlusté a některé přímo obézní. Asi se nemůžeme divit, když běhání po ulici se z běžné dětské zábavy proměnilo v nebezpečnou činnost, kterou mladším dětem soudný rodič nedovolí.

10 nejoblíbenějších dětských  jídel  ve zdravém „kabátku“
Foto:
Popisek:

Dnešní děti sportují převážně organizovaně, v kroužcích či oddílech, což často nebývá levné a navíc je třeba náročné logistiky a času rodičů, kteří musí ratolesti za sportem/ze sportu dopravit. Mnoho dětí tak nesportuje vůbec, zábavu jim nabízí počítač či televize. Je běžné, že batole ovládá tablet, zato hodně prvňáčků neumí bruslit či jezdit na kole. Dle statistik se s nadváhou či obezitou u nás dnes potýká 20-30% dětí. A bohužel platí, že špatné stravovací návyky a životní styl si většina z nich přinese i do puberty a dospělosti. Navíc tukových buněk, vytvořených v dětství, je velmi obtížné se zbavit a ten, kdo je má, celoživotně přibírá mnohem snáz.  O tom, že obezita a nadváha není hezká a způsobuje sociální vyloučení - většina obézních se obtížněji seznamuje či shání práci, víme asi všichni. Stejně tak o tom, že obezita není zdravá – přispívá k mnoha civilizačním chorobám a významně zkracuje život i jeho kvalitu. Co dělat, když našim dětem nejvíc chutná právě nezdravé jídlo?

Nejdůležitější je jít příkladem – když se rodiče stravují špatně, přejídají se nebo naopak odbývají a vůbec se nehýbou, budou k tomu mít sklony i jejich ratolesti. Zakazovat větším dětem některá jídla asi příliš nemá smysl, protože zakázané ovoce chutná vždycky nejlíp. A pokud mají děti přístup ke školnímu bufetu, stejně si tam chipsy a spol. koupí.  Jídlo by se nemělo stát odměnou ani trestem a občasný hřích lze prominout, nelze z něj však udělat pravidlo. Monika Bartolomějová, nutriční specialistka sítě poraden Svět zdraví vám ukáže, že i fastfoodová jídla a další dětské hity můžete připravit doma, z kvalitních surovin a s nižší kalorickou hodnotou.  A s láskou, samozřejmě.

1.      Pizza

Pizza je prý vůbec nejoblíbenější jídlo českých školáků, což není zrovna důvod k radosti. Patří totiž do kategorie fast foodu, který se svou zdravostí chlubit příliš nemůže. I když, alespoň není smažená. Původní neapolská pizza má tenké těsto obložené několika základními, čerstvými a lokálními surovinami - rajčaty San Marzano, mozarellou z buvolího mléka, bazalkou a olivovým olejem. Tlustou vrstvu nadýchané „buchty“ mají rádi Američané, české stánky zase jedou v obloze z eidamu, salámu a slaniny.  

Alternativa: 

Klasickou bílou pšeničnou mouku nahraďte celozrnnou nebo špaldovou. Nabídněte dětem, aby si svojí pizzu obložily sami. Připravte mističky s nakrájenými rajčaty, paprikou, kukuřicí, žampiony, hráškem a kousky kuřecího masa. Nebojte se zelené, připravte i špenát a rukolu. Posypte sýrem, nemusí to být vždy jen parmezán, ten dětem občas nevoní. Uvidíte, jak bude vašim ratolestem jejich vlastní pizza chutnat.

2.      Limonáda

Cola, Fanta, Sprite?  Taky si říkáte, proč se v každé restauraci nabízejí tuhle postmixovou trojku, pěkně podle abecedy? Případně některý z průmyslově vyráběných džusů, které se s ovocem potkal pouze na obalu?  Někde už dělají i „domácí“ limonády, třeba zázvorovou, mátovou, citronádu či okurkovou, obvykle však bývají docela drahé.  Ta pravá a skutečně domácí vás přijde na pár korun, navíc si ji můžete doladit podle své chuti čerstvými bylinkami, třeba snítkou máty, levandule, tymiánu nebo meduňky – prostě té bylinky, která zrovna vám voní a chutná. A pokud se chcete úplně vyhnout kaloriím z cukru, slaďte stévií.

Alternativa:

Perlivá citronáda

Ingredience:

·         1 litr sodovky

·         8 citronů

·         2 lžičky zázvoru

·         třtinový cukr/sirup z agáve/domácí sirup/stévie

·         máta či jiná oblíbená bylinka

Postup:

Vymačkejte šťávu z citronů, přidejte alespoň 6 lžic třtinového cukru a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru a lístky máty, které jste promnuly mezi prsty, aby se uvolnilo aroma. Dolijte ledovou sodovkou a rozlijte do sklenic. Můžete přidat i led.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…