10 nejoblíbenějších dětských jídel ve zdravém „kabátku“ 4.

22.07.2014 11:00

Stačí si stoupnout před základní školu v ten správný čas a pozorovat děti, které odchází domů. Hodně z nich je při těle, některé jsou tlusté a některé přímo obézní. Asi se nemůžeme divit, když běhání po ulici se z běžné dětské zábavy proměnilo v nebezpečnou činnost, kterou mladším dětem soudný rodič nedovolí.

10 nejoblíbenějších dětských  jídel  ve zdravém „kabátku“  4.
Foto:
Popisek:

Rovnice je jednoduchá, děti se málo hýbou a hodně jedí a bohužel jim často nejvíc chutnají nepříliš zdravá jídla. Ve spolupráci s Monikou Bartolomějovou, nutriční specialistkou sítě poraden Svět zdraví jsme připravili seriál, který vám ukáže, že i fastfoodová jídla a další dětské hity můžete připravit doma, z kvalitních surovin a s nižší kalorickou hodnotou.  A s láskou, samozřejmě. V minulém díle jste našli recepty na americkou klasiku, tedy hamburger a hranolky, příště se můžete těšit na sladké vydání. Ukážeme vám, jak udělat zdravou zmrzlinu z toho, co máte doma a upéct zdravou buchtu. Tentokrát vás čeká neobvyklá, přitom skvělá majonéza z oříšků a palačinky z ovesných vloček.

Majonéza

Majonéza či tatarka neodmyslitelně patří k hranolkům, smažáku a dalším fastfoodovým dobrotám.  Vzhledem k tomu, že se vyrábí z vaječných žloutků a tuku, je to kalorická nálož, ve spojení se smaženým jídlem pak přímo bomba.  Ale je tak dobrá… Už jsme vás naučili, jak vyrobit zdravější  kečup a hranolky.  S majonézou to jde také, i když základní ingredience vás asi překvapí. Ideálně se hodí právě k zeleninovým hranolkům, ať už těm čerstvým či pečeným v troubě.

Alternativa:

 „Majonéza“ z kešu oříšků

Ingredience:

1 hrnek kešu oříšků, přírodních nesolených
2 lžíce citrónové šťávy
1/4 hrnku zeleninového vývaru (pokud se vám nechce dělat domácí, zkuste třeba bio z DM)
4 lžíce vody
sůl na dochucení

Postup: Nesolené, přírodní kešu oříšky namočte alespoň na 2 hodiny do vody, lepší je, když je necháte nasáknout přes noc. Slijte z oříšků přebytečnou vodu, všechny ingredience z receptu dejte do mixéru a nemilosrdně rozmixujte do hladka.

Palačinky

Palačinka je luxusní líná nedělní snídaně či rychlá a vděčná všednodenní teplá večeře.  Pokud ji usmažíte na vrstvě tuku, potřete marmeládou, postříkáte šlehačkou ze ztuženého rostlinného tuku v  tubě a bohatě posypete cukrem, na kráse ji to neubere, jen zdravá zrovna nebude. Přitom to není tak složité – stačí přidat čerstvé ovoce, místo cukru osladit agávovým sirupem, smažit na nepřilnavém povrchu s minimem tuku a bílou mouku nahradit ovesnými vločkami.

Alternativa:

Ovesná palačinka

Ingredience:

  • 200 ml rýžového nápoje
  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka nerafinované mořské soli
  • 2 lžíce řepkového oleje nebo kokosového tuku
  • 2 lžíce sirupu z agáve
  • citronová šťáva

Postup:

V mixéru rozmixujeme vločky s mlékem do hladka, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme znovu. Necháme pár minut odstát, nalijeme na pánev a smažíme z obou stran. Pokud máme kvalitní pánvičku, nemusíme na smažení použít olej.  Servírovat můžeme s agávovým sirupem a citronovou šťávou/ rozmixovaným tofu s malinami či jiným ovocem oslazeným rýžovým sirupem/cottage sýrem slazeným stévií, sirupem z agáve nebo kvalitní marmeládou bez cukru s vysokým obsahem ovoce/čerstvým ovocem s odtučněným tvarohem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…