Rovnice je jednoduchá, děti se málo hýbou a hodně jedí a bohužel jim často nejvíc chutnají nepříliš zdravá jídla. Ve spolupráci s Monikou Bartolomějovou, nutriční specialistkou sítě poraden Svět zdraví jsme připravili seriál, který vám ukáže, že i fastfoodová jídla a další dětské hity můžete připravit doma, z kvalitních surovin a s nižší kalorickou hodnotou. A s láskou, samozřejmě. V minulém díle jste našli recepty na americkou klasiku, tedy hamburger a hranolky, příště se můžete těšit na sladké vydání. Ukážeme vám, jak udělat zdravou zmrzlinu z toho, co máte doma a upéct zdravou buchtu. Tentokrát vás čeká neobvyklá, přitom skvělá majonéza z oříšků a palačinky z ovesných vloček.
Majonéza
Majonéza či tatarka neodmyslitelně patří k hranolkům, smažáku a dalším fastfoodovým dobrotám. Vzhledem k tomu, že se vyrábí z vaječných žloutků a tuku, je to kalorická nálož, ve spojení se smaženým jídlem pak přímo bomba. Ale je tak dobrá… Už jsme vás naučili, jak vyrobit zdravější kečup a hranolky. S majonézou to jde také, i když základní ingredience vás asi překvapí. Ideálně se hodí právě k zeleninovým hranolkům, ať už těm čerstvým či pečeným v troubě.
Alternativa:
„Majonéza“ z kešu oříšků
Ingredience:
1 hrnek kešu oříšků, přírodních nesolených
2 lžíce citrónové šťávy
1/4 hrnku zeleninového vývaru (pokud se vám nechce dělat domácí, zkuste třeba bio z DM)
4 lžíce vody
sůl na dochucení
Postup: Nesolené, přírodní kešu oříšky namočte alespoň na 2 hodiny do vody, lepší je, když je necháte nasáknout přes noc. Slijte z oříšků přebytečnou vodu, všechny ingredience z receptu dejte do mixéru a nemilosrdně rozmixujte do hladka.
Palačinky
Palačinka je luxusní líná nedělní snídaně či rychlá a vděčná všednodenní teplá večeře. Pokud ji usmažíte na vrstvě tuku, potřete marmeládou, postříkáte šlehačkou ze ztuženého rostlinného tuku v tubě a bohatě posypete cukrem, na kráse ji to neubere, jen zdravá zrovna nebude. Přitom to není tak složité – stačí přidat čerstvé ovoce, místo cukru osladit agávovým sirupem, smažit na nepřilnavém povrchu s minimem tuku a bílou mouku nahradit ovesnými vločkami.
Alternativa:
Ovesná palačinka
Ingredience:
- 200 ml rýžového nápoje
- 200 g jemných ovesných vloček
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka nerafinované mořské soli
- 2 lžíce řepkového oleje nebo kokosového tuku
- 2 lžíce sirupu z agáve
- citronová šťáva
Postup:
V mixéru rozmixujeme vločky s mlékem do hladka, přidáme ostatní ingredience a rozmixujeme znovu. Necháme pár minut odstát, nalijeme na pánev a smažíme z obou stran. Pokud máme kvalitní pánvičku, nemusíme na smažení použít olej. Servírovat můžeme s agávovým sirupem a citronovou šťávou/ rozmixovaným tofu s malinami či jiným ovocem oslazeným rýžovým sirupem/cottage sýrem slazeným stévií, sirupem z agáve nebo kvalitní marmeládou bez cukru s vysokým obsahem ovoce/čerstvým ovocem s odtučněným tvarohem.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce