10 nejoblíbenějších dětských jídel ve zdravém „kabátku“ 3.

17.07.2014 12:00

Rovnice je jednoduchá, děti se málo hýbou a hodně jedí a bohužel jim často nejvíc chutnají nepříliš zdravá jídla. Ve spolupráci s Monikou Bartolomějovou, nutriční specialistkou sítě poraden Svět zdraví jsme připravili seriál, který vám ukáže, že i fastfoodová jídla a další dětské hity můžete připravit doma, z kvalitních surovin a s nižší kalorickou hodnotou. A s láskou, samozřejmě. V minulém díle jste našli recepty na českou nedělní klasiku - řízek a favorita školních jídelen, tedy rajskou omáčku. Příště se můžete těšit na velmi neobvyklou a přitom skvělou majonézu, a palačinky. Tentokrát pro vás máme oblíbenou nerozlučnou dvojku z rychlého občerstvení, a sice hamburger a hranolky.

10 nejoblíbenějších dětských  jídel  ve zdravém „kabátku“  3.
Foto:
Popisek:

Hamburger

Viděli jste dokument „Supersize me“, ve kterém se jeden běžný zdravý a štíhlý Američan rozhodl jeden měsíc živit pouze hamburgery a  dalšími dobrotami z Mc Donalds, aby zjistil, co to s ním udělá?  Výsledek překvapil i jeho lékaře.   11 kilo navíc, které pak dalších 14 měsíců shazoval.  A taky zásadní zvýšení cholesterolu v krvi a mizerná nálada. Ve světle těchto faktů je celkem jedno, zda hamburger opravdu pochází z Hamburku a vymysleli ho námořníky jako relativně trvanlivé jídlo na cesty či  z výstavy v americkém Saint Louis, kde jistý obchodník poté, co mu došly klobásky, jen tak opekl zbylé mleté maso.  Hamburger je kalorický a často i tučný, takže bychom ho neměli jíst příliš často. Natož ten z fastfoodu, u kterého není jasný původ masa a nedozvíte se nic o látkách, které se do něj přidávají, aby bylo maso masovější a houska houskovější.

Alternativa:

Upečte si své vlastní domácí housky ze špaldové mouky. Na hamburger použijte jen libové maso. Klasické hovězí můžete smíchat i s kuřecím či krůtím. Směs dochuťte bylinkami. „Uplácané“ hamburgery můžete péct v troubě podobně jako řízky a nebo na grilu. Dejte dětem na výběr podobně jako u pizzy, čím si chtějí hamburger obložit.

     Hranolky

Znáte nějaké dítě, které by je nemělo rádo? My ne. Dobu, kdy se bramborové hranolky vyráběly doma krájením brambor, dnešní děti už nepamatují.  Hranolky se „rodí“ ve velkých plastových pytlících v mrazácích supermarketů.  Jsou předkrájené a předsmažené, často ve velmi „pochybných“  tucích, obsahujících škodlivé transmastné kyseliny.  Hranolky ale můžete udělat doma v troubě na minimálním množství oleje, dobře snášejícím vysoké teploty.  A nemusí být jen z brambor, ale také třeba také z cukety, celeru (ty chutnají spíš dospělým) nebo třeba mrkve či kořenu petržele, které pečením na povrchu zkaramelizují do sladka. Příznivci raw kuchyně pak vyrábějí nepečené hranolky třeba z bílé ředkve, marinované v kurkumě.

Alternativa:

Připravte si vlastnoručně nakrájené hranolky z brambor. Přidejte k nim stejně nakrájené celerové hranolky. Vložte do mísy, pokapejte přiměřeně olivovým nebo jiným kvalitním olejem a hranolky řádně promíchejte. Pak už jen naskládejte na plech s pečícím papírem, okořeňte podle chuti dětí, například směsí na brambory od Sonnentoru nebo jen solí a drceným kmínem. Troubu předehřejte na 190 stupňů °C a  pečte dozlatova. 

Raw alternativa jsou hranolky z bílé ředkve. Nakrájenou ředkev lehce obalte v kvalitním oleji – měl by mít světlou barvu a poté je promíchejte se žlutou kurkumou. Hranolky na pohled vypadají jako ty klasické, jsou však mnohonásobně zdravější. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…