ABL tvrdí: Ať se Sobotka omluví, jinak jej zažalujeme

20.07.2010 11:21

Společnost ABL požaduje po statutárním předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi omluvu za jeho výroky proti ABL. Pokud tak neučiní, společnost ho prý požene k soudu.

ABL tvrdí: Ať se Sobotka omluví, jinak jej zažalujeme

ABL se tak ohradila proti výrokům Bohuslava Sobotky, který kritizoval personální propojení mezi ministerstvy a lidmi z této firmy. Uvedla to Česká televize s tím, že firma chce Sobotku žalovat kvůli zásahu do dobré pověsti.

A co Sobotka uvedl? Minulý týden na tiskové konferenci zmínil nebezpečí korupce a střetu zájmů. Uvedl, že výsledné ministerské nominace za VV jasně ukazují, že společnost ABL má stále veliký vliv. Ministři dopravy a školství Vít Bárta a Josef Dobeš jsou s firmou spjati, protože v ní v minulosti působili, a za náměstky svých rezortů si vzali rovněž pracovníky ABL.

Bárta jmenoval ekonomickým náměstkem Martina Sýkoru, který rovněž dříve pracoval ve firmě ABL, a ministr Dobeš jmenoval svým náměstkem Kryštofa Hajna, také bývalého zaměstnance společnosti. Ministr vnitra a šéf VV Radek John pak jmenoval náměstkem Michala Moroze, majitele jiné bezpečnostní agentury, a dalšího bývalého člena představenstva ABL Miroslava Zahálku. Moroz s Bártou a Zahálkou v minulosti spolupracovali jako funkcionáři sdružení bezpečnostních manažerů ASIS.

Jde mimo jiné o bezpečnostní riziko

Podle Sobotky tyto personální změny v resortech předčily ty nejhorší obavy, které se vznikem Nečasovy vlády strany spojily. „Jde o spojení veřejné správy a soukromého sektoru, o prorůstání soukromých firem a vedení ministerstev vnitra, školství a dopravy, " upozorňoval na brífinku také Sobotka.

Podle něj je závažným faktem také to, že předseda vlády Petr Nečas všechny tyto personální změny přehlíží. Jde také prý o bezpečnostní riziko.

Ať přinese důkazy, tvrdí firma

Jenže společnosti ABL takováto vyjádření vadí.  Ohradila se i proti Sobotkově názoru, že prodej podílu ministra dopravy Bárty v ABL svému bratrovi byl jen "na oko".

Firma tvrdí, že by Sobotka měl k uvedeným tvrzením předložit důkazy. "V opačném případě nezbude naší společnosti nic jiného než se odstranění zásahu do své dobré pověsti domáhat prostřednictvím žaloby," uvedl předseda představenstva ABL Martin Refka v otevřeném dopise Sobotkovi.

Na stejná rizika upozorňují i sami občané, brání se Sobotka

A co na to Sobotka? "Jako opoziční strana považujeme za svou povinnost jasně upozorňovat na případná korupční rizika a možné střety privátních a veřejných zájmů, ke kterým může dojít v důsledku prorůstání soukromých firem do státní správy," uvedl šéf ČSSD.

Podotkl také, že na stejná rizika upozorňují občané, nevládní organizace a média. "Veřejnost se oprávněně obává divoké privatizace státní správy v režii současné vládní koalice," dodal.

Foto: Ondřej Leinert

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…