Alergie, aneb když se organismus brání

31.07.2014 0:00

Ačkoliv se jarní nápor pylů z kvetoucích dřevin už uklidnil, nastává další pylově exponované období. V létě kvetou byliny a trávy, navíc létají včely, vosy a sršně, jejichž bodnutí může u zvláště citlivých osob vyvolat až život ohrožující anafylaktický šok. Může za to alergie neboli přehnaná reakce imunitního systému organizmu na látky, s nimiž se běžně setkáváme v našem prostředí. Je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E (IgE) vlivem daného alergenu.

Alergie, aneb když se organismus brání
Foto: Shutter
Popisek: ALergie

Alergická reakce se může projevit s různou mírou intenzity: od běžné rýmy a svědění očí přes vyrážku až po anafylaktický šok. Včasná diagnóza tak může značně usnadnit život. Společnost Siemens proto vyvinula spolehlivý test 3gAllergy, který nahrazuje dosavadní zdlouhavé a nepříjemné procedury.

„Počet lidí, kteří trpí alergiemi, neustále stoupá. Jen za posledních deset let se téměř zdvojnásobil. Odhaduje se, že v České republice některým alergickým onemocněním trpí přes třicet procent populace. Nejčastější u nás bývá sezónní alergická rýma, která trápí třináct procent obyvatel, následují ji atopická dermatitida a průduškové astma,“ uvádí MUDr. Karin Malíčková primářka Laboratoře klinické imunologie a alergologie Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Alergenem může být v podstatě jakákoliv látka bílkovinné povahy ve vzduchu, vodě či na zemi. V extrémním případě může imunitní systém považovat za nepřátele i složky vlastních tkání, s nimiž začne bojovat. Spustí se tak reakce vedoucí k jejich poškození a autoimunitní onemocnění je na světě. Podle cesty, jakou se vnější alergeny dostávají do těla, se dělí na vzdušné, potravinové a kontaktní. Ojedinělá alergie na jedinou substanci je však velmi vzácná, většinou se různé typy alergií navzájem kombinují. Jejich včasná a přesná diagnostik pak umožňuje efektivní léčbu nepříjemných projevů alergie a minimální omezení v běžném životě.

Rychle a s minimálními nepříjemnými důsledky pro pacienta. To je úkolem nenáročného testu 3gAllergy vyvinutého společností Siemens, který rozpozná, na co je pacient alergický. Test probíhá na automatizovaných analyzátorech IMMULITE 2000, které v krvi měří koncentraci protilátek nazývaných též imunoglobuliny třídy IgE. Tyto protilátky nás mají chránit především proti parazitům, jejich zvýšená koncentrace však může způsobit přecitlivělost organizmu i na další látky, čímž dochází ke vzniku alergie.

Testy společnosti Siemens mají výhody pro lékaře i pacienty. Z jednoho odebraného vzorku krve se totiž získá více výsledků a lze zjistit, zda jsou imunoglobuliny na daný alergen či skupinu alergenů v krvi přítomny. V některých případech je test 3gAllergy dokonce jedinou možností, jak otestovat, zda má pacient nadaný alergen vytvořené protilátky.

Pro diagnostiku a léčbu je zásadní zjistit původce alergické reakce. Společnost Siemens má v nabídce přes 400 typů alergenů a alergenových panelů, neboli speciálně připravených skupin potenciálních alergenů. Vývoji originální imunoanalytické metody s technologií založenou na bázi kapalných alergenů se společnost Siemens věnuje již od roku 1988. Je také první firmou, jež uvolnila na trh test, který je schopný měřit velmi nízké koncentrace imunoglobulinů. Těmito testy 3. generace společnost Siemens uvedla na trh nové trendy v testování alergií, které umožňují včasnou léčbu pacienta.

Pravda a mýty o alergii

  • Krátkosrstí domácí mazlíčci alergizují méně než dlouhosrstí.

Na délce chlupů nezáleží, protože srst je jenom vhodným nosičem zvířecích alergenů.

  • Ta troška nevadí…

První střetnutí s alergenem proběhne obyčejně bez příznaků. Paměťové buňky jsou ale zodpovědné za to, že při opakovaném setkání spouštějí alergickou reakci mnohem rychleji, masivněji a nezávisle na jeho množství.

  • Dítě musí zkusit všechno.

Dítě není malý dospělý a jeho imunitní systém není zralý. Specielně pro potraviny platí, že s věkem roste jejich tolerance, tak jim dopřejme potřebný čas.

  • V zimě bychom měli jíst co nejvíce citrusů, protože jsou bohaté na vitamin C.

Citrusy většinou bývají pro alergiky hotovou pohromou. Moudřejší je jíst sezónní lokální ovoce, v zimě pak například kysané zelí, které je na vitamin C v porovnání s citrusy dokonce ještě bohatší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…