Bolest zad je choroba civilizační

07.11.2010 0:00

A začíná to, bohužel, už u dětí a mládeže. Většina z nás to řeší polykáním analgetik nebo lázněmi jednou za rok a diví se, že se bolesti stále zhoršují.

Bolest zad je choroba civilizační
Foto:
Popisek:

Nemůžeme se tomu ani divit. Doby, kdy měli lidé hodně různorodého pohybu díky těžké fyzické práci, už jsou za námi, velká většina z nás se celý den hrbí za psacím stolem nebo počítačem i fyzicky pracující stráví čas stáním u různých strojů nebo zatěžují svůj pohybový systém jednostranně, domácnosti máme automatizované, do práce nebo do školy se vozíme autem, domů jezdíme výtahy a pěšky se pohybujeme prakticky jen v nákupních centrech.

Ubývá hodin tělesné výchovy ve školách a hlavně přirozeného pohybu dětí venku. Svět již není tak bezpečný, málokdo si dovolí pustit dítě samotné proběhnout ven s kamarády, organizované sportovní aktivity nejsou pro každé dítě zajímavé, své v tom hrají i finanční možnosti rodičů.

Mladým mužům odpadla vojna, kde museli prokázat alespoň částečně své fyzické schopnosti. Dnes už je k tomu nenutí nic.

Nábytek máme moderní a hezký, ale ne vždy se správnou ergonometrií, která by naše záda nutila ke správné poloze.

Zádové svaly ochabují a páteř mění svůj tvar. Bolesti se ozývají stále častěji. Pokud si tuto sitauce včas uvědomíme, můžeme začít ihned s nápravou. Problém ovšem je, že to vyžaduje naši aktivní účast a trpělivost  A jak známo, překonat pohodlnost a lenost, začít se pohybovat a cvičit a posilovat pravidelně zádové svaly je právě to, do čeho se nám příliš nechce.

Přitom nejvhodnější aktivitou je přirozený pohyb, který zapojuje co nejvíce svalů a sem patří například nodirc walking, rekreační chůze nebo plavání.  Pro děti jsou velmi vhodným pohybem například míčové hry.

Začít ale můžeme i tak, že budeme sledovat držení svého těla, při sezení udržovat vzpřímenou polohu a častěji přerušovat strnulé sezení tím, že si protáhneme tělo a provedeme několik vhodných cviků.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…