Cestování jen v největší pohodě

23.06.2010 0:00

Taky se chystáte na dovolenou? Autem, autobusem, letadlem nebo dokonce lodí? A taky vám bývá špatně v každém dopravním prostředku?

Cestování jen v největší pohodě
Foto:
Popisek:

Vyhlídka na cestování, které patří k nejpříjemnějším způsobům poznávání se tak může rychle změnit v noční můru, která nám může zkazit krásné zážitky. Své v tomto ohledu učiní nejen sám problém zvaný odborně kinetóza, ale i psychický stav postiženého, který si často tento nepříjemný stav přivolá pouhými obavami ze známé nevolnosti.

Průvodními jevy kinetózy, neboli nemoci z cestování jsou bolesti hlavy, pocity nevolnosti, zvracení, závratě, studený pot a nadměrná tvorba slin.Těmito problémy trpí, kupodivu, dost lidí, v naší populaci je to každý dvacátý člověk. A nemusí to být jen lidé. Majitelé domácích mazlíčků o cestovní nevolnosti vědí také své.

Odkud se tento problém bere se dlouho nevědělo. Lékařské výzkumy prokázaly, že jej vyvolává podráždění aparátu středního ucha, neboť v dopravních prostředcích nastává porušení rovnováhy a tím i rozpor mezi zrakovými a sluchovými vjemy a kolísání krevního tlaku.

Nejčastěji bývají tímto stavem postiženy děti, jejichž organismus je proti těmto změnám méně odolný.

S kinetózou se jen těžko bojuje. Můžeme si vybírat v dopravním prostředku místa, které budou minimalizovat nebezpečí nevolnosti a na kterých budou sluchové a zrakové vjemy nejvíce v souladu, můžeme se pokusit jízdu prospat. Můžeme se vyvarovat různých dráždidel, jako je alkohol, těžká, kořeněná jídla, bublinkové nápoje.

Pomáhají i některá dechová cvičení nebo přímý přívod čerstvého vzduchu. Sama jsem mohla ve starých tramvajích jezdit pouze na plošině a co nejblíže u dveří.

Můžeme použít některý z__nbsp__ řady farmaceutických preparátů, které nám mohou pomoci potíže odstranit. Je to třeba mnoho let známý Kinedryl, Nokinal, homeopatický přípravek Nux vomica, ale také zázvor. Lze si vzít také třeba speciální žvýkačku nebo bonbony, které ocení zejména děti.

Přípravky bychom si měli vzít těsně před cestou, ale seznámit se také s__nbsp__jejich složením, některé totiž způsobují ospalost. Čím dříve je lék aplikován, tím rychlejší efekt přináší a tím menší množství ho k ústupu potíží navozených kinetózou postačí.__nbsp__

Dětem se postaráme o dostatečně zábavné aktivity, které odvedou jejich pozornost a hlavně se jich nebudeme stále starostlivě__nbsp__ ptát, jestli jim není špatně.__nbsp__ I tak je pro ně někdy dlouhé cestování únavné.

Kinetóza se může v průběhu našeho života objevit zcela nečekaně a zase rychle odeznít, nebo se stane naším celoživotním prokletím. Není to sice žádné závažné onemcocnění, ale život nám dokáže pořádně znepříjemnit. Prevence před dlouhou cestou je tedy více než namístě.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…