Další podivná zakázka na obraně. Tentokrát o dalekohledy

06.10.2011 16:35

Firma Pramacom-HT dodá armádě nové dalekohledy po té, co vyhrála vyhlášený tendr. Má to ale háček. Firma se do výběrového řízení přihlásila jako jediná. Taková soutěž není v pořádku podle představitelů Transparency Internacional. Ukazuje se také, že dalekohledy mohou být výrazně předražené.

Další podivná zakázka na obraně. Tentokrát o dalekohledy

Ministerstvo obrany zrealizovalo další podezřelou veřejnou zakázku a to na nové armádní dalekohledy. Do soutěže o nové vybavení se přihlásila jediná firma Pramacom-HT, která následně soutěž vyhrála. A to i přesto, že dalekohledy slibuje dodat, za nemalou cenu. O případu informuje server Lidovky.cz.

"Nechci se k tomu vyjadřovat, byla to otevřená soutěž," zní jediná reakce Jiřího Oulehly, jednatele vítězné společnosti Pramacom-HT. Jde o ostřílené matadory, spolu se svou sesterskou společností Pramacom Prague získali od roku 2006 státní zakázky za několik stovek milionů korun.

Další předražené vybavení v časech škrtů

Podle Transparecy Internacional není v pořádku, když dojde k vyhlášení vítěze za situace, kdy se do soutěže přihlásí jediný zájemce. Tuto nestandardní situaci řeší také novela zákona o veřejných zakázkách, která se v těchto dnech projednává ve sněmovně. Pokud projde, pak něco podobného nebude možné. Jestliže se do tendru přihlásí jediný zájemce, bude muset být zrušen a vyhlášen znovu.

Podle zahraničních serverů nakupuje například americké vojsko jeden dalekohled za dvacet tisíc dolarů, tedy zhruba za 375 tisíc korun. Každé jedno Moskito pro českou armádu bylo o 300 tisíc dražší. 

Související:

Jednání sněmovny. Zprůhlední vojenské obchody?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…