Dárky od VZP zvyšují bezpečnost

11.10.2009 0:00

Reflexní vesty pro děti a dospělé, reflexní pásky, cyklistické lékárničky, svítilny, blikačky na kolo, svítilny na oděv, samolepky „dítě v autě“, náplasti – to vše má připravené Všeobecná zdravotní pojišťovna pro ty, kteří se chtějí pohybovat bezpečně, ať už pěšky či na kole.

Dárky od VZP zvyšují bezpečnost
Foto:
Popisek:

Bezpečnost silničního provozu se týká všech a na jejím zvyšování by se také měli všichni podílet. Zejména je důležité zaměřit se na děti. Z celkového počtu úrazů dětí tvoří 40 % ty, které jsou způsobené právě dopravní nehodou. U dětí předškolního věku tvoří dopravní nehody dokonce dvě třetiny všech úrazů.

Je třeba si uvědomit, že děti nereagují stejně jako dospělí. Stává se, že vstupují do silnice bez rozhlédnutí nebo se podívají pouze na jednu stranu. V zápalu hry se rozeběhnou a ani nepostřehnou, že jsou již na silnici. Všeobecná zdravotní pojišťovna připravila pro své klienty – malé i velké účastníky silničního provozu – celou řadu propagačních předmětů, které mohou zvýšit jejich bezpečnost.

Jak se správně pohybovat na chodníku
Pro chodce jsou určeny chodníky nebo stezky pro chodce, na kterých se chodí vpravo. Kde chodník není, chodíme vlevo při kraji vozovky, tedy v protisměru jedoucích aut, která tak máme možnost vidět přijíždět. Pokud na chodník vjíždíme například na kolečkových bruslích nebo skateboardu, dáváme vždy pozor na ostatní chodce. V nepřehledných místech a za snížené viditelnosti je vhodné nosit reflexní vesty nebo využít reflexní pásky. Měly by je mít hlavně děti, ale také starší, hůř pohybliví lidé.

Pozor na přecházení přes ulici
Před samotným přecházením se vždy rozhlédneme na obě strany. Toto pravidlo dodržujeme i na světelném přechodu pro chodce, když nám svítí na semaforu zelená. Vždy se snažíme k přecházení využívat přechodu pro chodce, světelných křižovatek, podchodu nebo nadchodu.
Chodci se mylně domnívají, že mají absolutní přednost. Existují ale případy, kdy toto neplatí – například vstupovat na přechod těsně před blížícím se vozidlem je zakázáno. Přednost před chodcem má také tramvaj, která má mnohem delší brzdnou dráhu než automobil. Pokud chodí přes přechody pro chodce děti samy, je vhodné, aby měly na oblečení reflexní pásky, případně svítilny na oděv. Tyto doplňky nejen zajistí jejich bezpečnost, ale zároveň se jim zcela jistě zalíbí pro svůj atraktivní vzhled.

Na kolo s přilbou a lékárničkou
Na kole jezdíme při pravém okraji vozovky. Jako cyklisté jezdíme vždy jednotlivě za sebou. Jezdit na kole bez držení řidítek je nejen velmi nebezpečné, ale pochopitelně i zakázané. Pro cyklisty platí také další pravidla, podle věku. Děti mladší 10 let smí jezdit na silnici pouze v doprovodu osoby starší 15 let. Samy mohou děti jezdit pouze po chodníku, cyklistické stezce nebo v obytné a pěší zóně. Cyklista mladší 18 let musí mít cyklistickou ochrannou přilbu. Výbavu cyklisty by měla tvořit také na kole umístěná blikačka a cyklistická lékárnička.


Reflexní vesty pro děti a dospělé, reflexní pásky, cyklistické lékárničky, svítilny, blikačky na kolo, svítilny na oděv, samolepky „dítě v autě“, náplasti – to vše má připravené Všeobecná zdravotní pojišťovna pro ty, kteří se chtějí pohybovat bezpečně, ať už pěšky či na kole.

Jak je možné tyto předměty získat? Sledujte pozorně webové stránky www.vzp.cz , a s nimi všechny akce, které pro vás VZP připravuje. Akce probíhají průběžně ve všech krajích naší republiky, a proto se dárek určitě dostane i do vašich rukou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…