Drsný Zeman i potetovaný Franz lepší než Klaus, píše cizina

12.01.2013 13:30

Vstřícnějšího prezidenta k Evropské unii očekává zahraničí od první přímé volby hlavy českého státu. Z jednotlivých kandidátů poutá pro své tetování největší pozornost Vladimír Franz, jiná média si zas všimla drsné mluvy expremiéra Miloše Zemana a jeho silného kuřáctví. Shodují se však v tom, že kterýkoli z nich bude lepší než končící Václav Klaus.

Drsný Zeman i potetovaný Franz lepší než Klaus, píše cizina
Foto: red
Popisek: Kandidáti na prezidenta Vladimír Franz a Miloš Zeman

Především bývalý předseda vlády Miloš Zeman a extravagantní Vladimír Franz jsou zmiňováni zahraničními médii v souvislosti s první přímou prezidentskou volbou u nás. Britský The Daily Telegraph věnuje pozornost největšímu favoritovi Miloši Zemanovi, o němž píše, že „mluví drsně a kouří jednu za druhou“.

Expremiér vede barvité pole kandidátů, z nichž nejosobitější je podle listu Vladimír Franz pokrytý tetováním od hlavy až k patě. Také další britský deník The Guardian se zmínil o Franzovi, a to mimo jiné i v internetovém článku zveřejněném v sekci životní styl a móda, který se zabývá společenskou přijatelností tetování obličeje.

Evropa se těší na vstřícnějšího prezidenta

České volby pravděpodobně určí prezidenta, který bude vstřícnější k Evropské unii, napsal americký ekonomický deník The Wall Street a připomněl, že v roce 2009 držel Václav Klaus Unii měsíce jako rukojmí, když odmítal podepsat Lisabonskou smlouvu. Od té doby se těší pověsti nejvíce protibruselského politika v celé EU.

Právě této skutečnosti se věnují mnohá evropská média, která upozorňují, že Česká republika už nebude mít protievropskou hlavu státu. Konkrétně francouzská agentura AFP podotkla, že volby by mohly po deseti letech s euroskeptickým Václavem Klausem na Pražském hradě do prezidentského křesla vynést proevropského politika.

Volby se konají v období velké naštvanosti

V podobném tónu se nesou i další články, v nichž se píše o přímé volbě českého prezidenta. Srbský deník Blic na webu napsal, že Evropská unie se k volbám oficiálně nevyjadřuje, v kuloárech je ale možná patrná úleva, protože žádný z uchazečů o prezidentskou funkci nesdílí podobně euroskeptické názory jako Klaus.

Prof. JUDr. Vladimír Franz

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta ČR v roce 2013
  • mimo zastupitelskou funkci

Německá agentura DPA poukázala na velký zájem českých voličů o možnost rozhodnout o příštím prezidentovi. Agentura AFP poznamenala, že volby se konají na pozadí všeobecné rozmrzelosti vyvolané ekonomickou recesí a více než devítiprocentní nezaměstnaností. Americká AP zase připomněla, že rozhodování o příští hlavě státu se do rukou občanů dostalo po „hašteření“, která provázela dřívější volby hlavy státu českými zákonodárci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…