Gynekologické prokletí mladých žen

28.01.2013 0:00

Ženy v reprodukčním věku mívají zpravidla k návštěvě gynekologické ordinace více důvodů než ženy starší. Jedním z nich jsou různá onemocnění spojená s reprodukčním věkem.

Gynekologické prokletí mladých žen
Foto:
Popisek:

Během dospívání, začátku pohlavního života, těhotentsví, porodu, sportovních a společenských aktivit se může objevit mnoho problémů právě v této citlivé oblasti. Jedním z nich je endometrióza.

Jedná se o gynekologické onemocnění, které postihuje nejčastěji právě mladé  a aktivní ženy. Toto onemocnění charakterizuje netypické uložení děložní sliznice. Její část objevíme  kdekoliv v břišní dutině, mimo dělohu, v pobřišnici, v přepážce mezi pochvou a konečníkem nebo ve vaječníku, vejcovodu a ve stěně děložní. Vzácně se objevuje také ve stěně močového měchýře nebo střeva.

Přestože není děložní sliznice uložena v děloze, probíhají v ní stejné procesy, jako kdyby tomu tak bylo. Dochází také k reakcím na hormonální změny během menstruačního cyklu, k jejímu odlučování spojenému s krvácením. Tyto reakce poškozují okolí tkáně a způsobují bolesti a srůsty. Výsledkem může být až neplodnost.

Přestože je onemocnění velmi časté, stále není úplně jasné, proč k tomuto atypickému jevu dochází. Odborníci se rozcházejí v názorech a také léčba není vždy jednoznačná. Nejčastěji je třeba sáhnout k chirurgickému zásahu a ložisko problému odstranit, protože konzervativní léčba je úporná a nemusí vždy vést k žádoucímu výsledku. Někdy ložisko zmizí samo během těhotenství.

Pokud se u ženy objevuje zejména bolestivá mesntruace, bolesti při pohlavním styku nebo nevysvětlitelné a opakující se bolesti břicha, je nutno navštívit lékaře. Teprve vyšetření pomocí ultrazvuku může totiž problém odhalit. Často je ale onemocnění diagnostikováno až  při diagnostické laparoskopii pro sterilitu nebo bolesti pánevní.

Endometrióza je jedním ze skrytých onemocnění, kvůli kterým se vyplatí nepodceňovat preventivní gynekologické prohlídky právě u mladých žen, které chtějí počít a porodit zdravé děti. Sledovat své tělo a dbát o jeho varovné signály včas je mnohem méně namáhavé, než pozdější obtížné, stresující a často bezúspěšné léčení neplodnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…