Infekční a traumatické artritidy

02.09.2014 11:00

Jedná se o zánět kloubů. Jeho příčiny bývají stejně různorodé a záhadné jako onemocnění samo. Postihuje lidi bez rozdílu věku a vyskytuje se ve všech klimatických pásmech. Může probíhat lehce nebo těžce, postihnout jeden nebo více kloubů. Rozeznáváme různé typy onemocnění: revmatoidní artritidu, osteoartritidu, ankylozující spondylitidu (Bechtěrevovu nemoc) a artritidy způsobené poraněním nebo infekcí. Studiem těchto onemocnění se zabývá medicínský obor nazvaný „revmatologie". Medicínský výzkum nám však dosud nedokázal dát odpověď na všechny otázky s tímto onemocněním spojené.

Infekční a traumatické artritidy
Foto:
Popisek:

Traumatická artritida

Pokud artritidu vyvolá poranění, nazývá se takový zánět traumatická artritida". Poranění kloubu může být přímé - například úder do kloubu - nebo nepřímé, jako je třeba poškození kolena při jeho přetěžování. Proti traumatické artritidě není sice nikdo imunní, postihuje však převážně mužskou část populace.

Nejčastěji bývají postiženy klouby kolenní a zápěstí. Několik hodin po úrazu kloub oteče a začne bolet. K tomu, abychom vyloučili možnou zlomeninu, je nezbytné rentgenové vyšetření, většinou je však třeba jen klid, znehybnění kloubu a léky proti bolesti. K obnově pohyblivosti postiženého kloubu a obnově svalové síly může napomoci také fyzioterapie.

Následkem poranění někdy dochází ke krvácení do kloubu, který se stane velmi bolestivým a napjatým, V takovém případě je nutné v místním znecitlivění odsát injekční stříkačkou obsah kloubní dutiny. Každý kloub, který byl tímto způsobem poraněn nebo který byl postižen zlomeninou některé z kloubních ploch, je v dalším životě postiženého vždy náchylnější kóji osteoartritidy (artrózy).

Septická artritida

Septickou artritidu vyvolávají choroboplodné zárodky, pokud se dostanou do nitrokloubní tekutiny. Cesty, jakými toho mohou dosáhnout, jsou dvě: poraněním nebo zanesením krevním proudem ze zánětlivého ložiska kdekoli v organismu. Přibližně v polovině případů se takový zánět nachází v koleni, ale může postihnout jakýkoliv velký kloub. Vyskytuje se u dětí a starších osob, avšak naštěstí ne často. Zvláštním druhem septické artritidy je tuberkulózní zánět, který je však nesmírně vzácný, výjimku tvoří osoby pocházející z rozvojových zemí. Tento zánět většinou napadá kyčelní klouby a páteř.

Jinou vzácnou formou artritidy je artritida vznikající při zarděnkách. Objevuje se u dospělých osob během onemocnění, otékají při ní klouby prstů, kolena a kotníky. Zánět se po několika týdnech zklidňuje.

Prchavá artritida

V poslední době se stále častěji vyskytují případy tzv. prchavých artritid (tj. krátce trvajících) vznikajících současně s infekčními nemocemi. Pravděpodobně se jim nyní věnuje větší pozornost než dříve a rozpoznají se tedy častěji. Většina lidí se s nimi během života setká.

Reiterův syndrom

Známým kloubním zánětem, který se vyskytuje současně s infekcí, se nazývá Reiterův syndrom, podle lékaře, který jej poprvé popsal. Tento zánět může napadnout páteř podobně jako ankylozující spondylitida (Bechtěrevova nemoc), ale i jiné klouby - kolena a kotníky. Zdá se, že se objevuje po nákaze určitými infekcemi. V některých zemích je zpravidla spojen se specifickými choroboplodnými zárodky, které vyvolávají gastroenteritidu, ale může také přicházet po některých pohlavně přenosných nemocích, zvláště po těch, které vyvolávají chlamydie. Někdy se nazývají nespecifická uretritida (zánět močové trubice). Pokud se původní zánět správně léčí, zlepší se i kloubní postižení.

Jiná artritida vyvolaná infekcí je běžná v USA i v Evropě. Jedná se o lymskou borreliózu. Její příčinou je infekce způsobená spirochétou, bakterií přenášenou klíšťaty. Rozvoji kloubního onemocnění zabrání správně vedená léčba antibiotiky. Vedle těchto obecně známých druhů artritidy vyvolaných infekcemi víme o množství rozmanitých virových onemocnění, po nichž následují různě dlouhá období provázená kloubními bolestmi a někdy i otoky. I když se nakonec vždy zahojí, mohou artritidy trvat i několik měsíců.

Artritida se může objevit i u lidí, kteří trpí lupenkou (psoriázou). Projevuje se asi v jedné desetině případů a mívá podobné známky jako revmatoidní artritida.

Diagnóza a léčba artritidy

Máte-li podezření, že trpíte nějakou formou artritidy, to nejhorší, co můžete udělat, je smířit se s ní a nedělat nic. Nezkoušejte si stanovit vlastní diagnózu, jděte raději navštívit lékaře. Jakékoli váhání může znamenat riziko trvalých deformit, zvláště u dětí se Stillovou chorobou (dětská forma revmatoidní artritidy), onemocnění, které vyžaduje nemocniční léčbu.

Lékař se vás vyptá na historii vaší nemoci a vyšetří vás. K určení příčiny artritidy nebo přítomnosti infekce je někdy nutné provést krevní testy. Speciální laboratorní vyšetření se používají k diagnóze revmatoidní artritidy a ankylozující spondylitidy. Někdy je u obou druhů artritid nezbytné rentgenové vyšetření, které určí stupeň poškození kloubů. Lékař může předepsat některé z běžných analgetik, jako je například paracetamol nebo Ataralgin. Častěji se předepisují léky ze skupiny tzv. nesteroidních antirevmatik (NSAIDS - nesteroidní protizánětlivé léky).

 

Zdroj : Informační portál medixa.org

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…