Jak na bolestivou menstruaci?

03.02.2014 0:00

Všechny to známe. „Naše dny“ jsou předmětem mnoha vtipů a pokud k sobě budeme upřímné, jistě se některým s pochopením zasmějeme.

Jak na bolestivou menstruaci?
Foto:
Popisek:

Každá z nás ví, že když prožíváme menstruaci, umíme být nepříjemné pro okolí, ale i samy sobě. Hormony zkrátka nepřelstíme. Podrážděnost a náladovost jistě dokáží znepříjemnit život, ale bolest nás může omezovat v každodenních činnostech. Naštěstí existuje řada prostředků a možností, jak bolesti zmírnit nebo dokonce zcela potlačit.

Trápí většinu žen
Bolestivou menstruaci prožívá téměř každá žena. Každá však s jinou intenzitou, délkou, ale i z jiných příčin. „Bolestivou menstruaci odborně označujeme výrazem dysmenorea. Rozlišujeme dysmenoreu primární a sekundární. Primární se objeví již od první menstruace v životě ženy. Jedná se o křečovité bolesti v podbřišku, bolesti kříže, může být provázena i celkovými příznaky jako je zvracení a průjem,“ prozrazuje Zuzana Krouská, DiS – hlavní gynekologická sestra Canadian Medical Care a vysvětluje jak probíhá sekundární dysmenorea: „Objevuje se později, zhruba po třicátém roce. Příčinou může být endometrióza, myomy dělohy, jizvy na děloze či polypy. Projevuje se pouze bolestí podbřišku, celkové příznaky se většinou neobjevují.“ Dalšími příčinami nepříjemných pocitů v průběhu menstruace jsou hormonální nerovnováha, špatné prokrvení pánevní oblasti nebo anatomické odychlky, psychiká nebo fyzická zátěž, nedostatek důležitých živin, vitaminů a minerálů. Zmírnit nebo je úplně potlačit, pokud se nejedná o signály závažnějšího onemocnění, mohou léky, režimová opatření, úprava jídelníčku a cvičení.

Vsaďte na režimová opatření
Už několik dní před menstruací by si žena měla dopřávat hodně zeleniny, ovoce a také ryby. Tučné ryby jako losos, treska, makrela, sardinky nebo sleď jsou velmi důležité, protože obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mají, krom mnoha jiných blahodárných účinků, také moc tišit  menstruační bolesti. „Menstruaci mohou ovlivnit také potraviny bohaté na hořčík a vitaminy, a to zejména vitamin E,“ radí gynekologická sestra Zuzana Krouská. Svému tělu dopřejte také dostatek vápníku a vitaminy skupiny B. Naopak se vyhýbejte nadměrnému pití kávy a alkoholu a také konzumaci sladkého. Je známé, že právě v období menstruace je chuť na sladké zvýšená, a tak pokud nedokážete odolat, vychutnejte si čokoládu s vysokým obsahem kakaa a třeba rovnou fair trade. Dopřejete ukojení své touze po sladkém a navíc podpoříte dobrou věc.

Akutní bolest zkrotí vhodné léky
Zmírnit menstruační bolesti lze pomocí analgetik, což jsou léky, které určené právě na zmírňování bolestí. Jejich užití snižuje vnímání bolesti, ale také zmírňuje přidružené potíže. „Farmakologickou léčbou primární dysmeorey jsou nesteroidní antirevmanika například Ibalgin a kombinovaná hormonální antikoncepce,“ upřesňuje Zuzana Krouská. Z volně prodejných analgetik doporučují lékaři na mensturační bolesti především Aspirin, Ataralgin či Valetol.

Bylinky na bolest i pohodu
Menstruační bolesti můžete zmírnit i pomocí bylinek. Pokud doma žádné nemáte, vyzkoušejte osvědčený recept našich babiček, tedy odvar z majoránky. Účinný je také čaj z meduňky a majoránky, a to jedna ku jedné. Majoránka pomáhá uvolňovat křeče a bolesti a meduňka zklidňuje mysl a podporuje klidný spánek. Dalšími bylinkami, které vám mohou přinést úlevu, jsou kontryhel, hluchavka, chmel nebo šalvěj ve formě čaje. Výtečný je také olej z pupalky dvouleté, která je zdrojem gama-linolenové kyseliny a zmírňuje příznaky nejen u menstruační bolesti, ale také premenstruačního syndromu.

Myslete na své tělo
I když se nedoporučuje vystavovat tělo v průběhu menstruace velké námaze, měla byste si dopřát pohyb. Ten uvolňuje endorfiny, tedy hormony štěstí a uvolňuje napětí. Na menstruační bolesti a další obtíže spojené s periodou jsou vhodné cviky podle Ludmily Mojžíšové nebo tai-chi či některé pozice z jógy, které protahují svaly břicha a bederní oblasti. Nejčastěji jsou doporučovány pozice velblouda a ryby. O cvičení jógy se dá obecně říci, že uvolňuje nejen fyzické, ale i psychické napětí, a proto je speciálně pro ženy trpící nepříjemnými projevy menstruace více než vhodné. A jak provést pozici ryby, o které jogíni říkají, že „ničí nemoci“? Začněte ze sedu s nataženými dolními končetinami. Dlaně položte na zem, prsty směřují vpřed a prsty rukou si lehce přisedněte. Nakloňte trup vzad a opřete se o obě předloktí. Zakloňte hlavu, prohněte se v hrudní páteři a v této poloze zhluboka dýchejte. Na vrcholu každého nádechu se pokuste lehce zvýšit prohnutí v hrudní páteři a prohloubit dech, ve výdechu napětí uvolněte, aniž pozici podstatně změníte. Při ukončení pozice se pohodlně natáhněte do lehu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…