Jak zvýšit imunitu dětí před nástupem do kolektivu?

11.07.2011 14:00

První velkou změnou v životě dítěte je vstup do mateřské školky. Dítě přichází do kolektivu, dochází k rozvoji jeho osobnosti a začíná se učit samostatnosti.

Jak zvýšit imunitu dětí před nástupem do kolektivu?
Foto:
Popisek:

V této společnosti dětí i dospělých navazuje nová přátelství, je vystaveno novým podnětům a situacím, stejně jako jeho imunitní systém, který v tomto období prochází pořádnou zkouškou.
 
Trénink imunity
Nástup do mateřské školy, kolektiv dětí, brzké ranní vstávání a intenzivní zapojení se do společných her představuje pro dítě zátěž, která se může projevit zvýšenou nemocností. Na druhou stranu je to ale nezbytný trénink jeho obranyschopnosti, díky kterému je dítě v pozdějším věku odolnější. Jde o zcela přirozenou reakci a není třeba se hned bát.

Dítě poprvé přichází do styku s novými viry a bakteriemi, se kterým se jeho imunitní systém zatím neměl možnost seznámit. V reakci na to se v těle dítěte tvoří množství protilátek, díky kterým může stejným virům a bakteriím později odolat.
 
Mateřské mléko jako základ
Nepostradatelný význam pro obranyschopnost má mateřské mléko, které je nenahraditelným způsobem výživy malých dětí. Svojí imunologickou složkou zabezpečuje adaptaci dítěte na vnější prostředí. Na základě toho, s jakými patogeny se matka a dítě po narození setkávají, obsahuje i určitou skladbu protilátek. Pokud nemůže matka dítě z nějakého důvodu kojit nebo v něm pokračovat alespoň do šesti měsíců věku dítěte, musí být mléko mateřské nahrazeno kojeneckou výživou a to takovou, která dokáže posílit obranyschopnost dítěte a jejíž složení se nejvíce blíží skladbě mateřského mléka, nevyjímaje probiotické kultury, které jsou jeho přirozenou součástí.

Existuje řada otázek, které maminky trápí. Odpovědi na některé z nich nám pomohl najít nutriční poradce RNDr. Pavel Ježek, Ph.D.

Co dělat, když nastane situace, kdy z nějakého důvodu nemohu už dítě kojit? Jak vybrat to nejlepší mléko?
Existuje řada kojeneckých výživ, které jsou určeny pro ty nejmenší. Nejdůležitější je vybrat takový výrobek, který má prokazatelný účinek na ochranu imunitního systému dítěte vzhledem k obsahu imunonutrientů – železa, zinku, vitaminů A a C (v souladu s příslušnou legislativou). Vhodné je také volit výrobky obsahující probiotické kultury, například Nestlé BEBA Pro 2 nebo Nestlé Junior mléko Bifidus 1+.“

V pozdějším věku je základem správně fungujícího imunitního systému především volba vhodného jídelníčku, tedy výživy s dostatečným množstvím vitaminů a minerálních látek.

Není nic složitého připravit dětem namísto sladkostí například mrkvový salát s jablíčky, na který mnozí z nás jistě z dětství rádi vzpomínají. Mrkev a jablka stačí najemno nastrouhat, přidat vymačkanou šťávu z pomeranče a popřípadě trošičku medu. Ale na něj pozor. Děti do jednoho roku věku by ho neměly v pokrmech raději dostávat.

Dalším podstatným krokem, jak pomoci imunitnímu systému vypořádat se s bakteriemi a viry, je dodržování očkování, dodržování pitného režimu, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, postupné otužování a odpočinek.

„Otužování by mělo být postupné, ale soustavné. Doporučuje se snižovat teplotu vody při sprchování o jeden stupeň vždy po několika dnech, až se dostanete na teplotu 20 °C. Sprchování studenou vodou by nemělo zpočátku trvat déle než dvě minuty“.

Ještě před nástupem do kolektivu se může ale dítě dostat do kontaktu s bakteriemi a viry, se kterými se setkává například jeho starší sourozenec. Nemusíme mít obavy, že by imunitní systém nestihl reagovat nebo byl nadměrně zatěžován. Protilátky se jen začnou tvořit dříve, než se stane dítě součástí většího kolektivu dětí, imunitní systém se bude vyvíjet a trénovat a dítě bude na nástup do kolektivu lépe připraveno.

Když trápí nemoc sourozence
Asi znáte situaci, kdy si nemoci sourozenci mezi sebou předávají, a vy máte dojem, že to nikdy neskončí. Rýma a kašel vám pak mohou přijít už jen jako drobnost. Možná pak přemýšlíte, zda dát dítě zpátky do školky.

„Pokud není dítě doléčené, neposílejte jej zpátky. Nejenže může nakazit ostatní děti, od kterých může posléze nemoc znovu chytit, ale také ho vystavujete nebezpečí, že se nakazí nějakou nepříjemnější nemocí. Obyčejná viróza dokáže obranyschopnost dítěte dost oslabit a je jen otázkou času, kdy dítě onemocní znovu. Takový kolotoč dítěti neprospívá, a je tedy určitě lepší nechat dítě doma pořádně doléčit, než po týdnu ve školce marodit znovu,“ komentuje tuto situaci RNDr. Pavel Ježek, Ph.D.

Mnoho maminek se o své děti bojí a nerady ho po několika prodělaných nemocech dávají zpátky do školky, nechtějí, aby bylo opět nemocné, bojí se o jeho zdraví. Obavy jsou dle odborníků ale neopodstatněné.

Zvýšená nemocnost dětí po nástupu do mateřské školky je zcela přirozená, normální. Snaha ochránit dítě před nemocemi a udržovat ho ve „sterilním prostředí“ není tedy vůbec žádoucí.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…