Koloděje koupil miliardář Chrenek

25.03.2010 15:09

Zámek v Kolodějích prý patří nejbohatšímu podnikateli v Česku Tomáši Chrenkovi. Ten zámek koupil za 233 miliónů korun přes společnost Pura Vida. Uvádějí to Hospodářské noviny.

Koloděje koupil miliardář Chrenek

Třinecké železárny, filmová studia Barrandov, zdravotní pojišťovna, nemocnice a nyní i zámek v Kolodějích. Zhruba tak by se dalo za sebou vyjmenovat jmění, které patří podnikateli Tomáši Chrenkovi. Poslední ze jmenovaných nemovitostí Chrenek koupil prostřednictvím společnosti Pura Vida. K zámku patří i obora a zámecká zahrada. Vše dohromady stálo 233 miliónů korun.

„Hospodářským novinám to potvrdil zdroj informovaný o transakci," uvedl k nákupu server iHNed.cz.

Zámek vláda využívala dlouhá léta. Pak ho musela dle soudního výroku vrátit restituentovi Vítězslavu Kumperovi. Stát kdysi zabavil zámek a další budovy v roce 1948 Antonínu Kumperovi, dědovi Vítězslava, podle dekretů prezidenta republiky. Ty měly sloužit k potrestání lidí za kolaboraci s nacistickým režimem. Ovšem soud rozhodl, že tak bylo učiněno neoprávněně.

Kumpera Koloděje koupil před válkou. Po roce 1948 objekt převzalo ministerstvo vnitra a zřídilo tu školu Sboru národní bezpečnosti. Od roku 1955 využívala zámek vláda ke slavnostním účelům či k jednáním.

Restituent Vítězslav Kumpera se již loni, těsně po vrácení památky, rozhodl  zámek prodat. Na internetu se nabídka na koupi zámku objevila 22. ledna. Původní cena byla 250 milionů korun. Odborníci ale uvádějí, že ještě v roce 2008 by za prodej utržil přinejmenším o 100 miliónů více.

IHNed.cz uvádí, že firmu Pura Vida Chrenek koupil už před několika lety pod původním názvem Springhill. "Chrenek měl v plánu, že firma Pura Vida vybuduje na pražské Štvanici stejnojmennou kostarickou restauraci, nikdy ho ale neuskutečnil. Pura Vida pak zůstala v podstatě mrtvou společností. Až teď byla použita ke koupi Kolodějí," uvedl prý serveru Hospodářských novin tajný zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…