Masáže příjemné, relaxační i léčivé

12.11.2010 0:00

Masáže jsou všeobecně vnímány jako příjemné léčebné i relaxační techniky. Většinou se nám po nich uleví, cítíme se dobře a máme pocit, že jsme něco udělali pro své zdraví.

Masáže příjemné, relaxační i léčivé
Foto:
Popisek:

Nedejme se však mýlit a masáže nevnímejme jako samoúčelný léčebný prostředek. Nejsou všelékem na naše bolesti, strasti nebo napětí a ne každá masážní technika je vhodná právě pro nás. Mnozí s tím už mají své zkušenosti

U relaxačních masáží se někdy jedná spíše o psychologický účinek, který má podobný dopad jako placebo. Pokud jsme zdraví a máme pocit, že nás osvěžily, je to v pořádku. Pokud zdraví nejsme, měli bychom k nim přistupovat opatrně, abychom si neublížili.

Masáže jsou totiž většinou zaměřeny na zlepšení prokrvení organismu nebo jeho částí, zrychlení krevního oběhu. Nejsou proto vhodné tam, kde by jejich výsledek mohl mít fatální dopady, jako například u osob s  kardiovaskulárními chorobami, hypertenzí nebo diabetem. Masáže nejsou vhodné ani při problémech se srážlivostí krve a při zánětech kloubů, svalů nebo žil, kožních problémech anebo nádorových onemocněních. Neměli bychom si je dopřávat ani v době, kdy jsme nachlazeni, během menstruace nebo na začátku těhotenství.

Co se týče masáží léčebných a rehabilitačních, měly by být tzv."šité na míru" každému pacientovi. Lékaři dobře vědí, proč nám je předepisují postupně v několika vlnách. Ten, kdo je absolvuje také ví, že někdy počáteční nadšení z toho, jak nám první a druhá masáž pomohla,  vystřídá rozčarování z toho, že  třeba po třetí masáží se cítíme hůře než na začátku léčby. To je také signál jejího účinku na náš organismus. V některých případech ale účinky pocítíme třeba až po delší době.

Aby se ale výsledky dostavily a měly trvalejší efekt, je zapotřebí nejen odborného přístupu, ale také naší spolupráce. Měli bychom dodržovat pravidelnost a další rehabilitační postupy, které nám lékař nebo terapeut doporučí.

Pokud má mít masáž léčebný účinek, mělo by s nimi souviset také odborné poučení o navazujících postupech, způsobu stravování, cvičení nebo potravinových doplňcích, které bychom měli začít užívat, aby masáže vhodně doplnily.

Dnešní doba masážím přeje a v každém městě najdete různé salony a wellness centra, která je nabízejí. Ne každé má ale stejnou kvalitu a zaměstnává opravdové odborníky. Na to bychom si měli dát pozor a místo ceny raději podrobně zkoumat hygienu, cerifikáty odbornosti a přístup k pacientům.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…