Máte obavy z mateřských povinností?

01.06.2015 0:00

Obavy z mateřství a mateřských povinností nesužují jen nastávající maminky. Dlouhou dobu se projevuje trend odkládání maminkovské role na později a zároveň přibývá žen, které touhu plodit potomstvo ani nepociťují. Právě strach z neznáma bývá jednou z nejčastějších příčin. Je na místě? A jak se proti němu můžete obrnit, čekáte-li miminko a tato nejistota vás s blížícím se porodem pohlcuje víc a víc?

Máte obavy z mateřských povinností?
Foto: shutter
Popisek: těhotenství

V posledních 25 letech se průměrný věk, kdy si ženy pořizují první dítě, jednoznačně zvýšil. Dozajista je za tím touha dosáhnout pracovních úspěchů, procestovat alespoň půl světa, nasbírat co nejvíce zážitků a užít si zábavy, kterou svět nabízí. Svoji roli sehrává strach z velkého kroku do neznáma.

Strach ze změn je člověku přirozený. Opouštíme důvěrně známé, zažité, a vydáváme se všanc něčemu novému, tajemnému. Napadají otázky: Budu dobrá matka? Co když se o své vlastní dítě nezvládnu postarat? Vytvořím si k němu dostatečně silnou citovou vazbu? Některé ženy se s těmito strachy rozhodnou bojovat a přemoci je, jiné se pod jejich tíhou rozhodnout být bezdětné.

Skutečná příčina strachu

Hlavní původce obav, že jako matka selžete, je především v různých hojně rozšířených, leč zavádějících „pravdách“. Co tím myslíme? Tak třeba to, že se každá matka na očekáváné dítě bezvýhradně těší a nepřepadají ji žádné pochybnosti. Že všechny matky své děti automaticky bezmezně milují a svůj život jim bez řečí obětují. Jako by se z vás porodem stala superžena, která nemá právo chybovat a péči o narozené miminko musí zvládat na první dobrou. Nehledě na to, že zkušenosti k tomu potřebné jste neměla kde nasbírat. Zaváhání, nebo nedej bože zaškobrtnutí se nepromíjí. Těmto a podobným stresům dejte stopku a v první řadě si dovolte být člověkem. Vždyť chybovat je lidské a řadu věci se učíme za pochodu.

Co pomáhá?

Strach je pocit, který pramení z nejistoty, co se bude dít a jak to dopadne. Dobrým krokem tedy může být zvýšit informovanost ohledně toho, co vás čeká. Nepropadejte však vyhledávání nejrůznějších informací příliš, abyste si nepřidělala vrásky na čele a nezadělala na bezesné noci. Zabírá podpora od nejbližších, zvláště váš partner by se měl v tomto náročném období osvědčit a poskytnout vám oporu a zázemí. Hodně o svých pocitech mluvte, ať povolíte vnitřní napětí – a to nejen s partnerem, matkou či kamarádkami, ale i s lékařem, pokud se necítíte v pořádku a negativní pocity nad vámi vítězí.

V podobných situacích pomáhají speciální předporodní kurzy, které vás do začátku vybaví nejen důležitými informacemi, ale také radami a praktickým nácvikem. „V momentě, kdy mi předporodní starosti začaly přerůstat přes hlavu, jsem si řekla dost a vytáhla jsem do boje. Zaplatila jsem si kurz pro budoucí maminky a zpětně musím přiznat, že mě uklidnilo až tohle,“ říká maminka roční Adélky Jana z Liberce. „Rozhodně všem ženám ve stejné situaci doporučuji to samé. Na kurz mi navíc poskytla příspěvek Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, u které jsem vedená, tudíž nám ani neudělal díru do rozpočtu,“ uzavírá.

Neklaďte si na sebe příliš vysoké nároky. I když budete máma, pořád zůstáváte člověkem. A krom toho – žádná žena se matkou nerodí, ale stává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…