Mrtvá Šumava potřebuje důkladný plán, vzkazuje Chalupa

06.05.2011 20:51

Jak si poradí s těžbou uhlí, programem Zelená úsporám či kůrovcem na Šumavě? Ve funkci ministra životního prostředí je Tomáš chalupa (ODS) teprve pár měsíců, ale jak vidno, problémů má až nadhlavu. Na otázky diváků odpovídal ministr v pořadu ČT Hyde Park.

Mrtvá Šumava potřebuje důkladný plán, vzkazuje Chalupa

Již před samotným pořadem se diváci na internetu ministra ptali, jak se vypořádá např. s Liborem Michálkem, bývalým ředitelem Státního fonfu životního prostředí, který byl propuštěn po té, co oznámil podezření na korupci. Část peněz ministerstva životního prostředí se prý měla dostat do pokladny ODS. Jako první ovšem přišel na přetřes aktuální hokejový zápas se Slovenskem. Chalupa (ODS) tipuje, že český tým zvítězí o dva góly.


Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde


Lidé spolu musí zase začít mluvit

Prvním vážným tématerm byla pozice Jana Stráského ve funkci ředitele Národního parku Šumava, který údajně až přes příliš používal chemické lapače proti kůrovcům.

Související: Stráský: Na jedné straně Šumavy jezdí lyžaři, na druhé řádí kůrovec

„Na Šumavě je vidět, že jednotlivé strany sporu spolu ztrácí schopnost komunikovat, jedni o druzích říkají, že jsou radikálové. Zajímavé je, že pohled starostů šumavských obcí vidí problematiku poněkud jinak. Mým hlavním záměrem je obnovit komunikaci mezi ekologickými aktivisty a druhou stranou."

K tématu: Stráský dal povel k chemickému postřiku NP Šumava. Povolení nemá 

Chalupa toto téma uzavřel s tím, že ve středu míří na Šumavu, aby si promluvil se Stráským i dalšími zúčastněnými stranami.

Šumavu zničili "ekoteroristé"

První z diváků, který se dovolal do studia, se spravedlivě rozhořčil na tím, že Šumava je absolutně zdevastovaná. Prý to potvrdí každý, kdo tam žije. A může za to kůrovec, proti kterému „ekoteroristé", jak nazval divák ekologické aktivisty, odmítli bojovat.

Nepřehlédněte: Hřímal proti ekoteroristům. Teď má vést životní prostředí

"Připouštím, že některým lidem tímto počínáním vznikla škoda, ale jaká to byla škoda a kdo za ni bude potrestán, o tom musí rozhodnout soudy," prohlásil jednoznačně Chalupa.

Jeden z diváků vidí cestu k záchraně Šumavy užší spoluprací s německou a rakouskou stranou. Šumavu podle něj nelze rozlišovat na českou a německou část, Šumava je jednotná a zachráníme ji jen tehdy, když budou spolupracovat všichni se všemi.

Ministr tuto úvahu jednoznačně podpořil, ale dodal, že k tomu je třeba připravit koncepci rozvoje národního parku ns příštích dvacet let. Zásadní slabinou je, že Česká republika podobný plán nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…