Obsahují totiž mnohem víc nenasycených mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro správné fungování našeho těla. Mezi rostlinnými tuky hraje prim zejména olej olivový, který dostal přezdívku "tekuté zlato".
Olivový olej je rostlinným produktem stromu, který se pěstuje ve středomořských oblastech – olivovníku. Nejkvalitnější olej se z plodů olivovníku získává lisováním zastudena. Obsahuje přibližně 80% nenasycených mastných kyselin. Z nich největší význam pro náš organismus má kyselina olejová, která patří do kategorie omega-9 kyselin, o kterých lékařské věda již dávno prokázala, že jejich pravidelná konzumace omezuje vznik kardiovaskulárních chorob, snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice a zlepšuje metabolismus diabetiků.
Kvalitní olivový olej obsahuje také lecitin, široké spektrum vitamínů skupiny A, D a E, zdraví prospěšné minerály, zejména draslík a fytochemické látky, např. při nádorech kůže, prsu, plic a tlustého střeva. Olivový olej neobsahuje žádný cholesterol, mohou navíc omega-9 mastné kyseliny významně snižovat již stávající hladinu LDL cholesterolu v těle.
Vysoký obsah antioxidantů zároveň podporuje všechny příznivé účinky mastných kyselin, zvyšuje naši vitalitu a celkově ovlivňuje antioxidační kapacitu našeho organismu. Je tak ověřenou prevencí proti rakovině. Pozitivně ovlivňuje růst a vývoj kostí u mládeže a dětí.
Nejlépe je konzumovat olivový olje zastudena třeba v salátech, ale cenné látky se v něm neničí ani při tepelné úpravě. Poškozují jej jen teploty nad 180 st.C. Při nákupu dbáme, aby na etiketě byly uvedeny údaje o obsahu kyseliny olejové, které by měly dosahovat nejméně 71% a obsah nasycených mastných kyselin by neměl překročit 13 %.
Olivový olej nemusíme skladovat v lednici, kde se mění jeho hustota, ale musíme si být vědomi, že jejho kvalitu poškozují sluneční paprsky. Závadou nejsou ani usazeniny na dně lahve, které pocházejí z lisování a jeho kvalitu nijak nesnižují.
Ten, kdo si myslí, že čím má olej výraznější barvu, tím je kvalitnější se mýlí, neboť jeho barvu ovlivňuje barva plodů, které byly k lisování použity.
Olivový olej by se pro svou vysokou kvalitu měl stát samozřejmou součástí našeho zdravého jídelníčku, protože naše zdraví preventivně pozitivně ovlivňuje a prospívá mu.
Olivový olej je rostlinným produktem stromu, který se pěstuje ve středomořských oblastech – olivovníku. Nejkvalitnější olej se z plodů olivovníku získává lisováním zastudena. Obsahuje přibližně 80% nenasycených mastných kyselin. Z nich největší význam pro náš organismus má kyselina olejová, která patří do kategorie omega-9 kyselin, o kterých lékařské věda již dávno prokázala, že jejich pravidelná konzumace omezuje vznik kardiovaskulárních chorob, snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice a zlepšuje metabolismus diabetiků.
Kvalitní olivový olej obsahuje také lecitin, široké spektrum vitamínů skupiny A, D a E, zdraví prospěšné minerály, zejména draslík a fytochemické látky, např. při nádorech kůže, prsu, plic a tlustého střeva. Olivový olej neobsahuje žádný cholesterol, mohou navíc omega-9 mastné kyseliny významně snižovat již stávající hladinu LDL cholesterolu v těle.
Vysoký obsah antioxidantů zároveň podporuje všechny příznivé účinky mastných kyselin, zvyšuje naši vitalitu a celkově ovlivňuje antioxidační kapacitu našeho organismu. Je tak ověřenou prevencí proti rakovině. Pozitivně ovlivňuje růst a vývoj kostí u mládeže a dětí.
Nejlépe je konzumovat olivový olje zastudena třeba v salátech, ale cenné látky se v něm neničí ani při tepelné úpravě. Poškozují jej jen teploty nad 180 st.C. Při nákupu dbáme, aby na etiketě byly uvedeny údaje o obsahu kyseliny olejové, které by měly dosahovat nejméně 71% a obsah nasycených mastných kyselin by neměl překročit 13 %.
Olivový olej nemusíme skladovat v lednici, kde se mění jeho hustota, ale musíme si být vědomi, že jejho kvalitu poškozují sluneční paprsky. Závadou nejsou ani usazeniny na dně lahve, které pocházejí z lisování a jeho kvalitu nijak nesnižují.
Ten, kdo si myslí, že čím má olej výraznější barvu, tím je kvalitnější se mýlí, neboť jeho barvu ovlivňuje barva plodů, které byly k lisování použity.
Olivový olej by se pro svou vysokou kvalitu měl stát samozřejmou součástí našeho zdravého jídelníčku, protože naše zdraví preventivně pozitivně ovlivňuje a prospívá mu.
ml,foto:archiv
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce