Nepovinná očkování

10.03.2014 8:26

Nepovinná očkování
Foto:
Popisek:

V prvním roce života dítěte mohou rodiče zvolit nepovinné očkování proti rotavirům. Rotavirové infekce jsou nejčastější příčinou hospitalizací dětí do pěti let s infekčními průjmy. Často se projevují zvracením, průjmy, někdy může dojít až k dehydrataci. Očkování proti rotavirům se podává dětem ve dvou dávkách ústy bez nutnosti vpichu (první dávka od šesti týdnů věku, druhá/ resp. třetí pak minimálně s čtyřtýdenním odstupem, očkování musí být dokončeno do konce 24. /resp. 26. týdne). Očkování proti rotavirům je nepovinné a je hrazeno rodiči, ale téměř všechny pojišťovny na něj přispívají. Preventivní programy některých pojišťoven navíc nyní zvýhodňují toto očkování až o 1400 Kč.

Výjimečné postavení v dětském očkovacím kalendáři zaujímá očkování proti pneumokokům. Pneumokoky mohou způsobit závažná invazivní onemocnění, ale také velmi časté a bolestivé záněty středního ucha. Přestože je očkování proti pneumokokům nepovinné, je hrazeno ze zdravotního pojištění. Očkuje se ve čtyřech dávkách (ve 3, 4 a 5 měsících věku dítěte), mezi 11. a 15. měsícem pak následuje přeočkování čtvrtou dávkou.

Před nástupem do dětského kolektivu je pak vhodné uvažovat například o očkování proti žloutence typu A, která je určena dětem od jednoho roku, případně o očkování proti chřipce. Pokud děti tráví mnoho času v přírodě, je pro ně vhodné také očkování proti klíšťové encefalitidě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…