Příběhy pacientů, kteří si prožili komplikace rizikové skupiny na vlastní kůži

11.09.2014 15:26

Onemocnění chřipkou je v České republice stále podceňováno, přestože následky může mít fatální. Každý rok u nás zemře na následky chřipky více než 2 000 lidí. V rámci EU je při chřipkové sezóně evidováno přes 38 000 úmrtí. Zejména u rizikových skupin obyvatel se proto důrazně doporučuje očkování – a dokonce jej mají zdarma. Jedná se až o 2,4 milionu lidí.

Příběhy pacientů, kteří si prožili komplikace rizikové skupiny na vlastní kůži
Foto:
Popisek:

Diabetik – pacientský příběh

Pan Jiří (62) od svých 55 let trpí diabetem 2. typu. Příčinou jeho onemocnění bylo  zejména sedavé zaměstnání, celkový nedostatek pohybu a špatná strava.

Poté, co mu byla nemoc diagnostikována, se snažil Jiří svůj životní styl změnit.  Diabetes mu ale dál působil mnoho komplikací – a to zejména v období chřipek a nachlazení. „Byl jsem unavený, každé, i banální nachlazení mi dělalo obrovský problém a léčil jsem se velmi dlouho. Někdy i několik týdnů. To mi přinášelo problémy v práci a celkově znepříjemňovalo život,“ popisuje pan Jiří. Před několika lety se nakazil chřipkou. Komplikace byly tak velké, že musel být hospitalizován. „Nikdy dřív mě ani nenapadlo, že kvůli něčemu tak banálnímu, jako je chřipka, může člověk skončit v nemocnici. A dokonce se bát i o život,“ říká pan Jiří. Ačkoli dosud měl pan Jiří cukrovku pod kontrolou, chřipka mu zvýšila hladinu glukózy v krvi, způsobila dehydrataci, malátnost a časté zvracení. Od té doby se Jiří snažil před nemocemi chránit ještě více, dbal na dostatečný příjem vitamínů, otužoval se a dával si pozor, aby neprochladl. Když jej však chřipka skolila podruhé, rozhodl se pro očkování. „Lékaři mě informovali, že jako pacient z rizikové skupiny mám očkování proti chřipce zdarma. Ale i kdybych si ho musel hradit, neváhal bych. Od doby, co se nechávám pravidelně každý podzim očkovat, už chřipkami netrpím. Nerad bych si ten nepříjemný pobyt v nemocnici zopakoval,“ dodává pan Jiří.

Pacientka s onemocněním ledvin – pacientský příběh

Paní Irena († 48) měla od útlého dětství problémy s ledvinami. V šesti letech jí přes veškerou snahu lékařů nakonec obě ledviny selhaly a musela začít docházet na dialýzu. Další vyšetření ukázalo, že není vhodnou adeptkou pro transplantaci. Paní Irena se postupně naučila s dialýzou žít bez větších omezení. Nemoc ledvin však s sebou nesla mnoho dalších komplikací včetně dlouhodobě snížené obranyschopnosti. Svá studia tak Irena  prožila víceméně mimo kolektiv. I pozdější zaměstnání si vybírala s ohledem na to, aby byla co nejméně mezi lidmi, kteří by ji mohli něčím nakazit. Hlavně díky domácí dialýze prožila Irena poměrně běžný život. Aby lépe chránila své zdraví, nechala se paní Irena očkovat proti infekční žloutence typu B, která je pro pacienty s problémy s ledvinami velmi nebezpečná. Zapomněla však na očkování proti chřipce, přestože pro člověka s její diagnózou je jako prevence důležité, a dokonce by ho měla hrazené zdravotní pojišťovnou. Během chřipkové sezóny paní Irena onemocněla. Chřipka pro její organismus znamenala obrovskou zátěž. Přestože se Irena doposud snažila posilovat svou imunitu, jíst zdravě a nemoci nepřecházet, kvůli chřipce nakonec skončila v nemocnici. K chřipce se postupně přidaly další vážné komplikace a u Ireny propukl zápal plic. Ten byl bohužel natolik vážný,

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…