Připravte se na podzim: Nenechte se porazit horečkou

30.10.2014 11:30

Chřipka a onemocnění z nachlazení mohou pěkně znepříjemnit podzim. Počasí se neustále mění, teploty se postupně snižují a náš organismus tím může trpět. Je proto důležité o sebe pečovat a dodat tělu nezbytné látky pro správné fungování. Nenechte se překvapit nemocemi a užijte si podzim podle vašich představ.

Připravte se na podzim: Nenechte se porazit horečkou
Foto:
Popisek:

S podzimem přichází nevlídné počasí a s ním chřipka a nachlazení. Infekce se přenášejí snadněji díky častějšímu setkávání lidí v uzavřených prostorách. Velký vliv má také podchlazení a oslabení organismu v důsledku prudkých změn teplot. Potrápit nás může běžná rýma, jejíž léčba je mnohdy obtížnější než komplikované choroby. Další nepříjemností, s níž často navštěvujeme lékaře, je zánět středního ucha. Vzniká při zánětech nosu, kdy se infekce rozšiřuje právě do středního ucha. Vyznačuje se zvýšenou tělesnou teplotou a bolestivostí ucha především v podvečerních hodinách a postihuje více děti než dospělé. Bakteriální zánět v nose pak mohou doprovázet také bolesti čela nebo tváří, kterými se projevuje zánět vedlejších nosních dutin.

Dbejte na léčbu, nepodceňujte prevenci

Při léčbě rýmy a nachlazení je nutné dodržovat klid na lůžku, ležet v teplé, ale často větrané místnosti a k lepšímu dýchání si podložit hlavu a záda. Pacient by neměl podcenit dostatečné množství tekutin, doporučuje se například zázvorový čaj s medem a šťáva z pečeného citronu. Strava by měla být odlehčená, vhodný je například slepičí vývar. Horečku, která doprovází onemocnění, snížíme ochlazováním vlažnou vodou, dostatečným pitným režimem, větráním a léky proti horečce. Mnohé z nich obsahují léčivou látku paracetamol, která pomáhá od bolesti a vysoké tělesné teploty při akutních bakteriálních a virových infekcích. Suspenze Paralen SUS je vhodná pro děti od 3 měsíců, tablety Paralen 125 od 3 let, Paralen 500 od 6 let. Při problémech s polykáním u dětí je možné použít čípky Paralen 100. Stejně jako u jakýchkoliv jiných léků, tak i u těch, které třeba známe již desetiletí, je potřeba číst příbalový leták a vždy pečlivě dbát na doporučené dávkování tak, aby lék byl co nejvíce účinný a zároveň abychom minimalizovali riziko případných nežádoucích účinků.

Aby nás ale nemoci netrápily, měli bychom se zaměřit i na prevenci. Řadě nemocí se dá předejít pestrou stravou bohatou na vitamíny a blahodárné živiny, pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu, vhodným výběrem oblečení (nepřehřívat, nepodchlazovat), vyvarováním se průvanu, postupným otužováním, a pokud je to možné, vyhýbáním se místům, kde se infekce kumuluje a přenáší (například MHD).

A jak vlastně rozpoznáme chřipku a nachlazení? Chřipka má většinou náhlý nástup, naopak u nachlazení se příznaky projevují postupně. Horečka nad 38 °C, častá bolest hlavy, zimnice, dráždivý až štěkavý kašel signalizují chřipková onemocnění. Mohou je doprovázet také plicní a mimoplicní komplikace. U nachlazení se setkáváme často s rýmou, kašlem, bolestí v krku a pálením nosohltanu.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…