Šéf podnikatelů: Dnešní politika je hnus. Měla by se dělat jinak

10.04.2011 16:40

NA HRANĚ S XAVEREM Petr Kužel je srdcař, muž, který umí dýchat pro projekty na kterých pracuje. Momentálně dýchá pro českou Hospodářskou komoru. Tvrdí, že naše politická atmosféra je na pováženou, špiclování a nahrávání kolegů je mu z duše odporné, pravidelně se schází s premiérem Nečasem, svůj vstup do politiky nevylučuje.

Šéf podnikatelů: Dnešní politika je hnus. Měla by se dělat jinak

Rozhovor s Petrem Kuželem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor pořadu Pressklub na rádiu Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 


Pane prezidente, teď se to v české politice docela vaří; lidé z byznysu, obchodu -jako třeba Vy - musí tyto věci sledovat. Na které straně barikády stojíte?

Myslím, že to, co se kolem nás děje, je velmi nepříjemné. Hlavně z jednoho pohledu - poškozuje to byznys jako takový. Pokud se zakymácí politická scéna, poškozuje to renomé republiky a zároveň i podnikání. Musíme to sledovat, ale počkáme si na to, jak to dopadne, protože vývoj se mění každým okamžikem.

Hospodářská komora nesouhlasí s 20 procenty DPH. 17 by prý stačilo


Máte pocit, že poslední vládní kauzy v ČR prolomily pomyslnou bariéru, že se už nikdo nestydí někoho někde odposlouchávat, natáčet? Je to věc, která tu byla vždycky a jenom jsme o ní nevěděli, nebo jen to fenomén moderní doby?

Já doufám, že to žádný fenomén moderní doby není. Pokud své přátele, které znáte dlouho, nahráváte, aniž by o tom věděli, tak mi to připadá nestoudné a nemorální.

Jako prezident hospodářské komory určitě hovoříte se spoustou podnikatelů. Trápí to podnikatele - i ten způsob toho, co se tu děje? Že ta politika a věci kolem ní nemají noblesu jako kdysi?

Máte naprostou pravdu, myslím si, že se z politiky vytratila nonšalance a grácie. Politika se přece dá dělat i slušně, to je to, co se z ní podle mě vytratilo. Nechci říkat, že slušná politika už byla, ale vzpomínám na to, že když se např. Klaus se Zemanem hádali, tak to mělo grácii. Kdežto tohle je, myslím si, za hranicí slušnosti.

A čím to je, že to takhle kleslo - do takové míry?

Možná to někdo viděl v nějaké telenovele.

Není to třeba o tom, že do politiky vstupují lidé, kteří na to nemají?

I to je možné. Právě i v těch telenovelách je ukázáno, že se za každou cenu má člověk dostat rychle nahoru. Ale v životě to tak není.

 

Jak často se se svými kolegy podnikateli bavíte o tom, co se děje v politice? Je to věc, která podnikatele zajímá úplně primárně jako třeba - když to přeženu - aktuální stav jeho konta, nebo daňového přiznání, nebo to je věc, která jde bokem?

Politika je hodně probírané téma, ale hlavně nás zajímá, abychom dělali dobře svoji práci; stav našeho konta je samozřejmě hodně důležitý. Ale politika nás všude objímá, z každého média politiku slyšíte, slyšíte, co je dobře, slyšíte, co je špatně.

Více o tématu hospodářská komora

Jste prezidentem hospodářské komory, ale chtěl bych, aby tento rozhovor byl hodně i o Vás jako osobnosti. Je pro Vás, pane prezidenta, politika dráždivá věc? V tom smyslu, že byste si uměl sám sebe představit na ministerstvu, v poslanecké sněmovně... Je to třeba další krok pro úspěšného podnikatele - vstoupit do politiky? Teď to berte s velkou nadsázkou, ale: pracovat tedy pro blaho občanů?

Už jenom tím, že jsem prezidentem hospodářské komory, tak já i mí kolegové v představenstvech už pro blaho občanů pracujeme, protože to je naše práce a máme to rádi. Samozřejmě, pracujeme pro blaho podnikání, ale byť se to možná nezdá, tak i pro blaho občanů. Mnohdy se rveme i za ně, naši zaměstnanci jsou stejně jako my podnikatelé běžnými občany. Ale pokud se ptáte na politiku - politika je velmi zvláštní řemeslo a domnívám se, že je škoda, že ji nikdo neučí. Politika se musí umět a jestli se má prezident hospodářské komory stát ministrem nebo premiérem, to samozřejmě záleží jenom na tom, jestli to chcete nebo nechcete. Můj předchůdce se stal ministrem...

Proto se ptám, jestli Vás to dráždí, jestli o tom přemýšlíte, jestli byste do toho šel, nebo ne?

Někdy ano, ale musím říci, že se domnívám, že by se politika měla dělat jinak, takže pak si říkám, že tady u toho nemusím být.

Každý představitel nějaké instituce svým způsobem odpovídá za segment něčeho, například ministr vnitra za policii. Vy odpovídáte za podnikatele; nastala situace, kdy jste se v pozici, kterou vykonáváte, za něco nebo někoho styděl?

Pokud se v minulosti stalo, že jsme se v rámci norem, které máme uvnitř komory, rozloučili se čtyřmi nebo pěti firmami, tak jsem je osobně úplně neznal, takže jsem se nemusel stydět. Ale je to samozřejmě vždycky velmi nepříjemné. Takže chápu i ministra vnitra, pokud jeho policistu načapají při nějakém nešvaru, ale tak to má být. Každý máme svoji oblast, za kterou odpovídáme.

Hospodářská komora, když se zvenku dívám na její stránky, působí jako velmi živý organismus, na který je navázána spousta věcí. Do jaké míry probíhá komunikace, podpora nebo vzájemná úcta mezi hospodářskou komorou a vládou, parlamentem nebo třeba jednotlivými ministerstvy?

Komora je velmi živý organismus. Zastupujeme od malého podnikatele po největší giganty této země. To nám dává mandát vyjednávat jak s vládou, tak sněmovnou i senátem. Ta vzájemná úcta, nebo vztah se rok od roku lepší. Někdy to záleží na tom, kdo je v politice; za sebe mohu říci, že s novými politiky mám velmi dobré pracovní vztahy Pravidelně se také jako představitel podnikatelské sféry setkávám s předsedou vlády.

Takže se sejdete s panem Nečasem a probíráte...

Diskutujeme o tom, co nás trápí, co bychom chtěli změnit, v jakých vládních oblastech bychom potřebovali, aby se otočilo kolo, aby podnikání bylo lepší a zároveň abychom společně budovali Českou republiku.

Máte povědomost, jak podobné organizace jako hospodářská komora fungují jinde ve světě? Je to už u nás stejné, jako třeba ve Francii?

Mám povědomí, protože česká hospodářská komora je součástí sdružení evropských obchodních komor Eurochambres, jsme zapsáni i v síti světové federace komor a pravidelně s našimi zahraničními kolegy jednáme Nemůžu si rozvzpomenout, že bychom byli odlišní od práce, kterou dělá třeba německá, rakouská nebo francouzská komora. Mají ale obrovskou výhodu: povinné členství; my ho nemáme.

V čem je ta výhoda?

Všichni podnikatelé jsou povinně sdruženi v komoře. Lépe a jednodušeji tak můžete ovlivňovat například zákony na poli učňovského školství atd. Pro komoru je samozřejmě lepší, když má povinné než nepovinné školství, ale my si nestěžujeme, jsme spokojeni s tím, co máme.

Výjimky jsme si vybojovali, nelze je jen tak rušit, říká Kužel

Je to dáno zákonem?

Ano. Hospodářská komora je zřízena zákonem č. 301/1992 Sb.

Uvažujete o tom, že byste navrhli změnu toho zákona?

Ne, ale uvažujeme o návrhu, který spočívá v tom, že by podnikatelé, kteří podnikají podle živnostenského zákona, byli registrováni u hospodářské komory. To není povinné členství, ale registrace. Vede nás k tomu mimo jiné i to, že hospodářská komora je v některých bodech součástí veřejné správy. Provozujeme například síť CzechPointů a od ministerstva vnitra máme vystavený glejt, že jsme veřejnou institucí. Máme proto také určité povinnosti. Například resort vnitra se nás ptá, jestli známe toho nebo onoho podnikatele který například nepřijímá poštu. V mnoha případech ale musíme říct: neznáme, nevíme, kdo to je, musíme se zeptat živnostenského úřadu a podobně. Registrace podnikatelů u hospodářské komory by situaci zjednodušila.

Vraťme se ještě k tomu, čím jsme začali? Na co byste si vsadil, jak dopadne krize Vévéček, a tím celé vládní koalice?


Pro mě je to velmi obtížná otázka, prezident hospodářské komory je apolitický. Jak jsem ale zmínil na začátku, všichni sledujeme, co se kolem nás děje, je to samozřejmě velmi nepříjemné. Za poslední dobu máme takovou kauzu už potřetí, a zatím se z toho nic nevyklubalo, tak uvidíme, jak to dopadne teď.

Co za tím čtete, že se z toho nic nevyklubalo? Že to byla nafouknutá bublina, nebo..?

To asi musí prozkoumat a vyšetřit někdo úplně jiný než já. Já na to mám názor jenom jako občan, a to, že se z politiky ztratila taková ta úcta člověka k člověku, a to je hrozný hřích.

 PETR KUŽEL, MBA Prezident Hospodářské komory CR, (nar. 1962) od roku 1992 soukromě podniká, pracoval pro ČSAO, Pragoinvest, Bytový podnik Praha 5 1980 - 1992, od roku 2008 prezidentem HK CR, je členem Rady městské části Praha 13 a členem Dozorčí rady České pošty, je ženatý - má 3 děti, baví ho historie, lyžování, golf a motosport

Více čtěte:

NA HRANĚ s Xaverem: Bojím se těch mrtvých, proto se nevzdám, svěřil se emotivně Kubek

NA HRANĚ  s Xaverem: Mou chybou je, že držím slovo, mé ano je ano

NA HRANĚ s Xaverem: Kvůli Kroupovi jsem padouch. A Michálek hrdina, povzdychl si Tlustý

NA HRANĚ s Xaverem: Kraus o Paroubkovi: ČSSD vytáhl z bryndy. Pak ho semlela média

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…