Škárka promluvil: Ano, k Paroubkovi se třeba přidám

07.10.2011 14:29

VÍME PRVNÍ Bývalý místopředseda Věcí veřejných, poslanec Jaroslav Škárka, je připraven k jednání s Jiřím Paroubkem o vstupu do jeho nového politického projektu. O tom, zda zasedne v novém poslaneckém klubu strany Národní socialisté-Levice 21. století, začne s bývalým lídrem socialistů hovořit možná už příští týden, jak sdělil ParlamentnímListům.cz.

Škárka promluvil: Ano, k Paroubkovi se třeba přidám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

"Jestli je z jeho strany zájem, s panem Paroubkem o této věci jednat budu, co se týče vstupu do jeho strany, bude to samozřejmě záležet na programových prioritách," reagoval exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Škárka. Záměr oslovit poslance, který spolu s Kristýnou Kočí a Stanislavem Humlem (toho času pravidelným hostem poslaneckého klubu ČSSD) rozpoutal zatím nejvážnější vnitrokoaliční krizi na jaře tohoto roku, deklaroval Paroubek v rozhovoru pro iDnes.cz.

"Pokud jde o pana Škárku, je to člověk, který je mravně zcela někde jinde, než pan Bárta. Pan Bárta je předsedou politického klubu podivné politické strany. Pokud bude mít pan Škárka zájem o jednání, jsem k němu v nejbližších týdnech připraven, ale musí si být vědom, že je to strana reformně socialistického typu," uvedl Paroubek doslova. S tím, že některé názory, jako například tisíckrát citovanou neochotu Škárky jezdit v tramvaji s dělníky s Ukrajiny, bude muset pozměnit.

SLEDUJEME téma Paroubkova nová strana 

Nechte už ty "Ukrajince" být, prosí Škárka

"Velice mě vadí ta interpretace textu z mého blogu. Byl to samozřejmě jen příměr, proti dělníkům v montérkách ani Ukrajincům nemám zhola nic. Chtěl jsem pouze poukázat na neutěšený stav MHD a kultury cestování. Mrzí mě interpretace jako nenávisti vůči určitým skupinám obyvatel," řekl ParlamentnímListům.cz Škárka.

Co přinesl dnešek:
Paroubek to schytává: Utíkáš. Ani odejít z ČSSD neumíš slušně
Paroubek: Nechci být ve straně mafiánů, kterým není nic svaté. Odcházím
Nový program Jiřího Paroubka: Chceme imigranty ze slovanských zemí

Jednání už příští týden?

Podle poslance by k prvním rozhovorům mezi ním a Paroubkem mohlo dojít po jeho návratu ze zahraničí, kde nyní pobývá. "Vracím se v pondělí, takže to vidím na příští týden, pokud bude ze strany pana Paroubka zájem," avizoval nezařazený poslanec.

"Navázat na tradici prezidenta Beneše není určitě od věci, taková snaha určitě smysl má a současné strany tento prostor zatím nevyužívají," konstatoval Škárka. Opět ale avizoval, že záleží především na programovém dokumentu nového politického subjektu a osobně neví, jak se jeho názory shodnou s vizí Jiřího Paroubka.

Reakce z Věcí Veřejných na sebe nenechala dlouho čekat. "Rozhodnutí pana Paroubka plně respektuji, nicméně měl by si uvědomit, jakého člověka si k sobě přizval. Pan Škárka potřebuje nutně zůstat v politice, ale JP musí brát v potaz, že pan Škárka by šel do jakékoliv politické strany," vzkázal dnes už bývalému sociálnímu demokratovi Paroubkovi poslanec VV Jiří Štětina. Šéf poslaneckého klubu Véček Vít Bárta se narozdíl od Štětiny drží zpátky. "Je čistě osobní věcí pan Škárky, do jakého klubu se rozhodne vstoupit," vzkázal ParlamentnímListům.cz.

Možný cíl: Poslanecký klub

Pokud by možné námluvy Škárky a Paroubka vyšly, znamenalo by to pro vládní koalici definitivní ztrátu dvou hlasů, což ovšem z pohledu značné převahy ve sněmovně není při projednávání reforem až tak rozhodující. Rozhodující pro JP je ale počet poslanců jeho strany, aby mohl zformovat ve sněmovně poslanecký klub. Post předsedy této defacto servisní organizace pro zákonodárce totiž přináší výhody z hlediska jednacího řádu. Šéf klubu totiž má přednostní právo řeči na jednání sněmovny a mimo jiné může i v omezené míře přerušit projednávání zákona tím, že si vyžádá přestávku na jednání klubu.

Související:

Paroubek to schytává: Utíkáš. Ani odejít z ČSSD neumíš slušně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…