Školní jídelny z celé ČR se utkají o nejlepší oběd!

06.05.2010 14:00

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR a Společnost pro výživu vyhlašují v rámci boje proti dětské obezitě a nezdravému životnímu stylu českých dětí soutěž O nejlepší školní oběd.

Školní jídelny z celé ČR se utkají o nejlepší oběd!
Foto:
Popisek:

Soutěž je určena pro školní jídelny z celé České republiky a bude probíhat od 12. května 2010 v rámci preventivních projektů "Žij zdravě" a "YesNeYes".

Školní jídelny, které se přihlásí do soutěže, musí připravit kompletní polední menu, jenž bude splňovat povinné náležitosti školních obědů a zároveň patří mezi oblíbená jídla zdejších malých strávníků. Aby to nebylo tak jednoduché, musí se jednat o pokrmy, které se běžně nachází na jídelním lístku školní jídelny, a cena nesmí překročit normou daný limit 27,50 korun za jednu porci. Soutěž probíhá až do 31. července 2010. Následně porota vybere deset finalistů, kteří se utkají 27. října 2010 ve finálovém kole v Praze. Porota se bude skládat z odborníků na výživu a školní stravování, lékaře, hygienika a zástupce Asociace kuchařů a cukrářů. Předsedat ji budou známí kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina, kteří jsou zároveň tvářemi celého preventivního projektu "YesNeYes".

„Touto soutěží bychom se rádi pokusili zbořit zažitý mýtus, že pokrmy připravované ve školních jídelnách nejsou dobré. Zároveň bychom rádi inspirovali i ty školní jídelny, které se soutěže nezúčastnily, aby samy vyzkoušely některé z úspěšných receptů. Proto finálové obědy zveřejníme na internetových stránkách těchto projektů“ uvádí Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu, která bude rovněž jedním z členů odborné poroty, a dodává: „Již téměř rok mohou školní jídelny využívat aplikaci na internetových stránkách www.ZijZdrave.cz, která jim umožňuje tvorbu jídelníčků a nákupních košů dle zadaných parametrů.“

Recepty jednotlivých školních jídelen bude porota hodnotit podle použitých surovin, technologického postupu přípravy, vzájemné sladěnosti po stránce výběru potravin, chutě či barvy, vhodnosti z nutričního hlediska a také dle zdravotního hlediska. V říjnovém finále navíc porotu ještě posílí vybraní žáci, zástupci Ministerstva školství ČR, České školní inspekce, médií a VZP ČR.

„V rámci preventivního projektu "Žij zdravě věnuje" VZP ČR výhercům finanční prostředky k nákupu libovolného vybavení kuchyně. První cena je ve výši 20 tisíc korun, druhá 10 tisíc korun a třetí 5 tisíc korun. Všichni finalisté navíc obdrží jako dárek zástěry z limitované edice Žij zdravě,“ říká Tereza Květoňová, vedoucí oddělení externí komunikace VZP ČR.

Oblíbenost finálových receptů otestuje hlasováním na webech www.ZijZzdrave.cz a www.YesNeYes.cz také široká veřejnost. Menu, které zde získá nejvíce hlasů, bude odměněno zvláštní cenou. Ta představuje pro vítěznou školní jídelnu možnost jeden den vařit s kuchaři Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou, kteří budou obědy rovněž vydávat.

(marie,TZ,foto:TZ)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…