Snažíte se o miminko dlouho a marně?

21.03.2012 0:00

I vám se nedaří naplnit si sen o vytouženém děťátku? Budíte se ze snu, hltáte tabletky, vynechává Vám menstruace...

Snažíte se o miminko dlouho a marně?
Foto:
Popisek:

...snažíte se celé měsíce, měříte bazální teplotu, počítáte plodné a neplodné dny a stále bez výsledku? Že jste už vyzkoušeli všechno a nevíte si rady? Jistě, příčina může být tělesného charakteru, ale co když je někde úplně jinde?

Všechno je v hlavě
Jak jednou začnou ženě tikat biologické hodiny, jen těžko se dají umlčet. Ve snaze vyhovět tužbám svého těla a naplnit svoje mateřské poslání se ženy často dostávají do stresu. A nejen ony. Oba partneři si ani nestihnou všimnout, jak se z jejich vztahu vytrácí romantika, intimita a přirozenost. Není proto ojedinělé, že v důsledku křečovitých snah a plánovaných sexuálních styků se psychika obou partnerů dostává na bod mrazu, nezřídka se přidruží i „ženské problémy“, což není ideálním stavem pro početí dítěte. Všechny tyto faktory vyúsťují často do situace, kdy s postupným přibýváním měsíců ubývá naděje na zplození vytouženého potomka.

Jakou roli hraje psychický stav partnerů při plánovaném početí podle odborníka?
„Dnes se už v odborné i laické veřejnosti nepochybuje o psychosomatické jednotě člověka, tedy o vlivu duševního prožívání na tělo a zdraví, na  snahu otěhotnět a těhotenství samotné nevyjímajíc. Síla psychiky je však v tomto smyslu neměřitelná veličina,  velikost jejího vlivu můžeme jen odhadovat. Existuje množství svědectví párů, které počali dítě, jakmile  se definitivně rozhodli pro adopci, existují však i mnohé dvojice, které takovýto osud nepostihl. Schopnost počít dítě, může být aktuálním psychickým stavem, ovlivněným dvojím způsobem. Kromě zjevných nástrah, jakými jsou špatná životospráva, stres, nadváha, závislosti a podobně, mohou úspěšné otěhotnění negativně ovlivňovat i různé nevědomé, ale o to silnější faktory, jako strach a úzkost. Může jít o  nejistotu partnerem,  ochromující strach z očekávané porodní bolesti, úzkost ze zodpovědnosti za děťátko a mnohé jiné. Jde o jakýsi primární vliv psychiky. Po určité době neúspěšných pokusů začínají  narůstat u párů pochybnosti, výčitky svědomí. Zejména u žen pak dochází k podrobnému sebepozorování, zúženému myšlení, všechna energie a pozornost se zaměřuje na jeden den v měsíci, kdy by mohlo dojít k  vytouženému zmeškání menstruace. Pocity viny, či vzájemné obviňování se  s partnerem, sexuální aktivity podle kalendáře, ne podle nálady, různá lékařská vyšetření, to vše vede k obrovskému stresu. A jak dobře víme, stres má jen málo pozitivních účinků na zdraví člověka,“ vysvětluje možné příčiny neúspěchů při plánovaném početí psycholožka Mgr. Lucie Lesayová.

Vyřeší to za vás psycholog?
Trendem současné doby je obracet se s problémy na odborníky. Psychologové vědí, jak vhodně pomoct člověku zorientovat se v nelehkých životných situacích, které by mohly mít v případě neřešení vážný dopad na zdravotní stav. Do jaké míry však dokáže psycholog pomoci párům, kterým se už déle nedaří počít dítě? Je vůbec vhodné svěřit se „odborníkovi na lidskou duši“ a očekávat, že terapie přinese zázraky?

„Úspěch se často dostaví tehdy, když se pár přestane „snažit“, když se mu podaří do svého života integrovat nové aktivity a radosti, když půjde snaha o dítě na chvíli jakoby stranou. Návštěva psychologa by mohla na pár působit v opačném smyslu, tedy jako dodatečný stresor či podpořit dojem, že s párem není něco v pořádku,“ hovoří Mrg. Lesayová. „Pravdou však též zůstává, že založení rodiny je pro většinu lidí jedna ze základných existenciálních potřeb, proto selhání v této oblasti může vést k těžkým depresím, pocitům méněcennosti či vážným partnerským krizím a v takovýchto případech návštěvu psychologa či terapeuta jednoznačně doporučuje,“ zdůrazňuje psycholožka Mgr. Lesayová.

Tip redakce:
Nejnovější ovulační testy, např. značky "Pepino", vám pomohou zorientovat se ve fázích vašeho cyklu. Oceníte jejich praktické balení i jednoduché použití. Výhodou též je, že se zbavíte stresu z počítání plodných a neplodných dní, případně měření bazální teploty.

Přejeme všem snažilkám, ať co nejdříve dosáhnou svého největšího snu - zdravého děťátka.  Nezapomeňte však, že psychika hraje roli "největší"...


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…