Sobotka se posmívá ODS. Porušili slib, zdražují a teď to mají

02.03.2011 16:26

Poslední průzkum veřejného mínění, který zveřejnila agentura Factum Invenio přinesl některá překvapení. Například to, že by volby nyní vyhrála ČSSD, že posilují komunisti i že by se opět do sněmovny dostala KDU-ČSL. Pokud by šla tato strana do koalice, získala by pravice převahu. Předseda lidovců však označuje podobné úvahy za předčasné a spíš nepravděpodobné.

Sobotka se posmívá ODS. Porušili slib, zdražují a teď to mají

Současná vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných by po případných únorových volbách získala v Poslanecké sněmovně jen 94 z celkových 200 mandátů. Vítězem voleb by byla ČSSD. Podle volebního modelu agentury Factum Invenio by se do dolní komory dostala i KDU-ČSL, která by v počtu volebních hlasů i mandátů předběhla Věci veřejné.

Sociální demokraty by tak volilo 24,5 procenta lidí a druhou ODS 19,5 procenta. Topka by získala 15,4 procenta hlasů, komunisté 13 procent a lidovci 8,8 procenta. Jako poslední by hranici pěti procent nutných pro vstup do sněmovny překonaly s 6,5 procenta hlasů Věci veřejné. Podle průzkumu se ale k uvedené hranici blíži i Strana zelených, kterou by v únoru volilo 4,4 procenta lidí.

Více: Průzkum tvrdí, že ODS ztrácí na ČSSD pět procent
Celá zpráva Factum Invenio ZDE

To je za to, že vláda neřeší korupční kauzy, říká Sobotka

Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je výsledek průzkumu důkazem toho, že vláda není schopna řešit důsledné korupční kauzy a lidé to již odmítají tolerovat. "Praktická politika této současné vlády stále více poškozuje střední vrtstvy, pracující rodiny s dětmi a seniory. Navíc lidé vidí, že ODS několikrát porušila svůj předvolební slib o tom, že nezvedne daně," zdůvodnil vítězství ČSSD ParlamentnímListům.cz Sobotka.

Vláda tuto středu odsouhlasila, že zvýší sníženou sazbu DPH již tento rok od posledního čtvrtletí. Více: K9 se shodla. DPH zvýší na podzim a dá zelenou reformě penzí

Předseda komunistů je k výrokům ohledně nárůstu hlasů zdrženlivější. "Je to jen průzkum. Ale zvýšení preferencí přičítám jasným postojům KSČM proti krokům vlády v záležitostech zdravotnictví a důchodové reformy. Paradoxně  se na něm mohl podepsat i nesmyslný návrh některých stran i jednotlivců na zákaz komunistické strany,"odpověděl ParlamentnímListům.cz SMS zprávou Vojtěch Filip.

Čtěte také:

Politolog: Rok je kritická doba pro každou vládu

"Nutno říct, že průzkumy agentury Factum Invenio jsou dlouhodobě nejdůvěryhodnější a nejserioznější. Mě osobně nejvíce překvapuje, že tolik oslabily Věci veřejné," řekl ParlamentnímListům.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Podle něj je to tím, že od strany lidé hodně očekávali a po roce vládnutí jakékoli koaliční vlády přichází vždy kritický moment, kdy mají voliči pocit, že se toho mohlo změnit víc a nezměnilo. To, zda se na propadu přízně voličů mohou podílet i kauzy, jež se v posledních týdnech kolem politiků strany Věcí veřejných objevily, Zbořil spojovat s propadem zájmu nechtěl.

"Pokud byl průzkum provedený v první polovině února, nebyly ty záležitosti v té době ještě venku - v tom bych příčinu nehledal. Spíš může být problém v tom, že politici této strany skáčou do všeho rovnýma nohama, a to se v politice nevyplácí," uvedl Zdeněk Zbořil.

Křesťanská politika v české politice chybí

Podle politologa Zbořila za nárůstem sympatií ke KDU-ČSL může být to, že se lidé už vzpamatovali ze šoku, že tato strana ve volbách propadla a uvědomili si, že jim tento druh politiky na české politické scéně chybí. V tom, že vzrostly body a procenta eventuálních voličů KSČM, Zdeněk Zbořil nějaký zásadní signál o orientaci českých voličů nevidí. A to i přesto, že si komunisti připsali od posledního průzkumu stejné agentury zveřejněného v únoru, skoro čtyři procenta a v tuhle chvíli mají tedy 13 procent.

"Komunisté mají dlouhodobě 11 až 13 procent příznivců, jednu dobu měli i kolem dvaceti. Řekl bych, že je to však stabilní číslo, nic nenasvědčuje tomu, že by se lidé k této straně přikláněli nějak masivněji. Když se podíváme zpětně ke stuktuře českých voličů, od roku 1993 je většinou u nás pravice a levice v rovnováze s výjimkou několika hlasů někdy v prospěch té nebo opačné strany. Češi jsou v tomto ohledu vyrovnaní. Myslím, že komunistům by mohli přibýt snad pouze někteří voliči Věcí veřejných. Ti všichni totiž nemusejí a zřejmě nebudou úplně politicky dospělí a mohli by tyto tendence mít. Určitě by však nezískali hlasy lidí, kteří dosud volili ODS či třeba TOP09," vysvětluje Zbořil.

Politické strany jsou závislé na iracionalitě voličů

Při přepočtu na mandáty by sociální demokraté nyní, pokud by byly volby, vyšli pravděpodobně s 61 mandáty, občanští demokraté se 47 a TOP 09 společně se Starosty a nezávislými s 36. Komunisté by obsadili 28 poslaneckých křesel, lidovci 17 a Věci veřejné 11. Odchylka v modelu je u každé strany až dva mandáty.

Ani to, že byl zaznamenán propad sympatií vůči občanským demokratům, však není podle politologa Zbořila následkem kauz, jež v poslední době vyplývají na povrch. Důvody vidí jinde. "ODS vystupuje na veřejnosti velmi nejednotně. A tato mimořádná nejednotnost, například při odebírání licencí za spolčování s komunisty, při které je vidět, že neexistuje ve straně ani vzájemná důvěra, lidi prostě odrazuje. Politici si totiž musí uvědomit, že to, jak si u voličů povedou, vždy bude podmíněno něčím iracionálním, ale mometálně aktuálním," shrnul pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Předseda KDU-ČSL: Raději opozice, než koalice

Podle Factum Invenio by v případě, že by nynější vládní strany po volbách spolupracovaly s KDU-ČSL, získala vzniklá pravostředová koalice 111 mandátů.

Případná koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by disponovala 100 mandáty, naopak levostředová koalice ČSSD, KDU-ČSL a VV s 89 mandáty, uvedli analytici.

To však předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek označil za velmi předčasné. "Než do vlády, která nebude plnit naše zásady a její programové prohlášení by se neshodovalo s naším programem, tak bychom i v případě, že by tato šance byla, do takové vlády nešli," řekl Bělobrádek ParlamentnímListům.cz.

Dodal, že rozhodně nechtějí řešit to, s kým do koalice, ale to, jaké prohlášení vlády bude. Navíc by KDU-ČSL podle slov Bělobrádka nikdy nešla do vlády, která by se opírala o komunisty. "Raději opozice, než za určitých okolností koalice," shrnul.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…