Tluchořův Topolánek: Neporažen odchází, ODS je zdivočelá smečka

04.04.2010 6:01

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř se veřejně zastal Mirka Topoolánka. Podle něj jde o neporaženého předsedu politické strany, ze kterého udělal Lidový dům monstrum.

Tluchořův Topolánek: Neporažen odchází, ODS je zdivočelá smečka

Poslední věrný. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř nadále stojí za Mirkem Topolánkem. Je z vedení strany zřejmě posledním, který se zastává svébytného šéfa ODS, který již předal veškeré pravomoci Petru Nečasovi. I dlouholetý souputník Ivan Langer prohlásil, že vnímání Topolánka je pro stranu přítěží.

Více čtěte:
Topolánka si nadále vážím, tvrdí Langer

Tluchoř v komentáři v sobotních Lidových novinách téměř mytizuje Topolánka."Mirek Topolánek dotáhl těsně před svým odstoupením ODS k faktickému vyrovnání preferencí s ČSSD," tvrdí například Tluchoř. A dále zdůraznil, že Topolánek všechny volby vyhrál.

"Ctěme elementární slušnost ke člověku, který nás vedl osm let, zvítězil ve všech volbách, kde osobně řídil kampaň a jako jediný politický vůdce v historii České republiky odchází neporažen," píše Tluchoř v Lidových novinách v textu Konzervativní smečka zdivočela.

Kritizuje totiž, podobně jako místopředseda TOP 09 a Topolánkův přítel Miroslav Kalousek, to, že Topolánek odchází z čela strany ne po rozhodnutí kongresu, který jej předsedou ODS zvolil, ale na nátlak grémia a výkonné rady.

Dále čtěte:
Konzervativní strana by si takovou rošádu dovolit nemohla, míní Kalousek

Srovnání se Sarajevem

"Odvolávání lídra přes média, a to v době jeho nepřítomnosti, mudrování a moralizovaní místo věcné debaty, emoce místo rozumu, veřejný lynč místo práva," připomíná Tluchoř takzvaný Sarajevský atentát, kdy v roce 1997 část vedení ODS vyzvalo Václava Klause k odstoupení.

"Je irelevantní, že se to v případě Václava Klause nepodařilo, zatímco u Mirka Topolánka ano. Podstatné je, že v obou případech dostalo respektování pravidel na frak," stěžuje si Tluchoř.

Tluchoř kritizuje i vystoupení Přemysla Sobotky. Ten jako první vyzval Topolánka k odstoupení z kandidátky i zvážení rezignace na šéfa strany. Podle mnohých straníků jeho vystoupení odstartovalo "vnitrostranický puč". "Kam povede všechno to házení špíny, které neustává dokonce ani nyní, kdy je cíle dosaženo a objekt zášti zmizel?" ptá se šéf modrých poslanců.

Lidový dům udělal z Topolánka monstrum

Kromě kritiky do vlastních řad se Tluchoř pustil i do Lidového domu. Podle něj má Petr Nečas výhodu, protože do voleb z něj nestihne udělat aparát sociální demokracie "monstrum". "Nový lídr má obrovskou výhodu, že Lidový dům nemá čtyři roky na to, aby z něj prostřednictvím desítek milionů věnovaných na špiclování a bulvární kampaně vyrobil monstrum," opět hájí Topolánka Tluchoř.

Na závěr tak vyzývá k loajalitě k novému lídrovi a k tomu, aby straníci přestali prát špinavé prádlo na veřejnosti. Svou apologetikou Mirka Topolánka publikovanou v Lidových novinách tak svá slova částečně popřel.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…